07.04.2015 | 10:58
Калифорния се бори за всяка капка вода!
Невиждана суша мори целия щат - въведени са ограничения за ползване на водата за битови нужди

Западния щат Калифорния преживява една от най-тежките суши за последните 100 години. Проблемът със запасите от вода се задълбочи с бързи темпове само за четири години Местните власти бяха принудени да предприемат извънредни мерки, за да предотвратят фатални последици.

Губернаторът на щата Джери Браун забрани използването на вода за миене на автомобили и за поливане на тревните площи. При евентуално задържане на сухия период, са възможни още по-екстремни мерки. Сушата в Калифорния може да се превърне в катастрофа за САЩ, предупреждават още специалистите.

Защо?

Los Angeles Times („Лос Анджелис таймс“) твърди, че щатът преживява най-голямото засушаване от 1877 г., когато за първи път започват метеорологичните наблюдения. Факт е, че в 50 района на западното крайбрежие питейната вода е на границата на привършването. Калифорнийските власти вече обсъждат ограничаване на използването на вода дори за пране, като планират глобата от 500 долара за за нарушителите.

Коректив са и социалните мрежи. Там набира скорост феноменът познат като „позор при суша“. Американци снимат прахосниците на вода качват снимките във Facebook и Twitter. Тим Барнет – изявен специалист по климата, заяви, че положението с водата в Лас Вегас е критично, тъй като градът не може да намери допълнителни източници на питейна вода.

Нивото и в най-голямото водохранилище в САЩ – езерото Мид – е на най-ниското си равнище от 1937 г. и продължава да намалява с плашеща скорост. Друг учен – Роб Мровка от Центъра за изследване на биологичното многообразие на Лас Вегас, подчертава, че територията на града ще намалее именно заради недостига на живителната течност. В някои райони на Южна Невада вече търсят начин да стимулират хората да се откажат да се откажат от тревните си площи, като им дават премии. Надеждата е така да се запазят запасите от вода.

Дори пустинята, през която минава река Колорадо, се оказа твърде суха, което може да принуди милиони хора да напуснат тези територии.Нивото на реката е спаднало критично, дотолкова, че вече не всичките й води достигат до океана. Езерото Пауъл пък се е смалило двойно.

Намаляването на производството на продоволствени стоки в Калифорния доведе до рязко увеличение на цените в цялата страна. Компаниите, произвеждащи електроенергия, се борят за оцеляване, поради рязкото спадане на речните нива. Сушата в Калифорния ще струва на държавата повече от 2 млрд. долара само за тази година. Фермерите в щата и през 2015 г. няма да засеят почти половин милион акра заради недостига на вода. Реколтата от жито в Канзас миналата година е най-слабата от 1989 г. насам. Ако не завали скоро, САЩ могат да се сблъскат с тежка продоволствена криза, предупреждават специалисти. Щетите биха засегнали икономиката на цялата страна – не само производителите в Калифорния.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране