11.09.2024 | 10:41
Камала Харис успя да притисне Доналд Тръмп в първия президентски дебат
За пръв път от доста време Тръмп бе зает повече със защитата си, отколкото с нападението си

Кандидатът за президент на Демократическата партия Камала Харис успя да постави републиканеца Доналд Тръмп в отбранителна позиция по време на ожесточения първи дебат помежду им във вторник.

Харис атакува Тръмп за ограниченията на абортите, годността му да заема длъжността и безбройните му проблеми с правосъдието. Междувременно тя получи и значима подкрепа, след като мегазвездата Тейлър Суифт каза на своите 283 милиона последователи в Instagram в публикация непосредствено след дебата, че ще подкрепи Харис и нейния кандидат Тим Уолц на изборите на 5 ноември.

Публикацията беше харесана близо 2 милиона пъти в рамките на 25 минути.

59-годишната Харис, която е бивш прокурор, изглежда успя да влезе под кожата на бившия президент многократно, което накара видимо ядосаният Тръмп да отговори със серия от пълни с лъжи, коментира Ройтерс.

Харис атакува Тръмп за неговите прословути митинги, обяснявайки, че хората често си тръгват рано от тях „заради изтощение и скука“. Тръмп отговори: „Моите митинги, имаме най-големите митинги, най-невероятните митинги в историята на политиката“.

След това започна да говори, че хаитянските имигранти в Спрингфийлд, Охайо, „ядат домашните любимци“ на местните хора.

Кандидатите се сблъскаха по въпроси като имиграцията, външната политика и здравеопазването.

Харис успя да постави фокуса върху проблемите на Тръмп, което остави нейните съюзници ликуващи, а някои републиканци признаха, че Тръмп е пропуснал възможности да атакува

„Тръмп пропусна възможността да остане съсредоточен върху проблемите на Байдън и Харис, върху икономиката и границите, а вместо това се хвана на стръвта ѝ и започна да заравя заешки дупки, говорейки за имигрантите, които ядат нашите домашни любимци“, каза Марк Шорт, който е бил шеф на персонал на бившия вицепрезидент на Тръмп Майк Пенс.

В знак на увереност Харис предизвика незабавно Тръмп на втори дебат.

Минути след края на дебата от щаба на кампанията на Камала Харис пуснаха следното изявление:

„Под ярките светлини американският народ видя избора, пред който ще се изправи тази есен пред урните: между това да продължи напред с Камала Харис или да се върне назад с Тръмп“, се казва в изявлението. „Това е, което видяха тази вечер и което трябва да видят на втори дебат през октомври. Вицепрезидентът Харис е готова за втори дебат. Доналд Тръмп дали е готов?“, се казва още в съобщението на екипа на Харис.

Бившият президен защити представянето си в дебата пред CNN. „Това беше най-добрият ми дебат“, каза Тръмп.

Той добави, че „ще си помисли“ за втори дебат срещу Харис.

Download video

Първият въпрос от дебата бе свързан с тема, която е от първостепенно значение за гласоподавателите в САЩ: икономиката и разходите за живот. Запитана дали смята, че днес американците са в по-добро положение, отколкото преди четири години, Харис говори за плановете си да помогне на семействата и малките предприятия. Тя опосредствано атакува Тръмп, като заяви, че той ще осигури намаляване на данъците за „милиардерите и големите корпорации“.

Тръмп заяви, че демократите са унищожили икономиката за четири години, а Харис просто е копирала икономическата програма на Джо Байдън. „Доналд Тръмп ни остави с най-лошата безработица от Голямата депресия насам. Всичко, което ние [демократите] направихме, е да почистим бъркотията, която Доналд Тръмп направи“, заяви Харис.

Харис разкритикува Тръмп за участието му в „Проект 2025“ – наръчник от 922 страници със спорни политически предложения, предназначени да ръководят следващата консервативна администрация.

Тръмп отново отрече да знае за този проект, въпреки че е написан от поне две дузини членове на неговата администрация и съюзници. „Всички знаят, че съм отворена книга“, заяви той.

Тръмп се впусна в лични нападки срещу Харис, докато отговаряше на конкретни въпроси за икономиката. „Всичко, в което тя вярваше преди три и четири години, е изхвърлено през прозореца. Сега тя се насочва към моята философия. Всъщност щях да ѝ изпратя шапка MAGA“. „Тя е марксистка. Всички знаят, че тя е марксистка. Баща ѝ е марксистки професор по икономика. Той я е научил добре“. Харис отвърна със смях.

Тръмп прехвърли разговора към миграцията и атакува досегашната работа на администрацията на Байдън, а Харис се опита да опровергае коментарите на Тръмп: „Ще ви кажа на всички, че в този дебат тази вечер ще чуете същия стар уморен наръчник, куп лъжи, оплаквания и обиди“, каза тя.

Запитан за миграцията, Тръмп повтори конспиративната теория, която някои републиканци разпространиха през последните дни – че мигрантите в САЩ уж ядат домашните любимци на американците. Един от водещите се намеси, като посочи, че градският управител на Спрингфийлд, Охайо, градът, за който говори Тръмп, е отрекъл този слух. Това явно подразни бившия президент.

Дабатът засегна и темата за абортите. Тръмп веднага заяви, че в САЩ има щати, в които е законно да се прави аборт веднага след раждането на детето – твърдение, което беше опровергано от водещия на дебата. Запитан дали Тръмп би наложил вето на законопроект за забрана на абортите, бившият президент заяви, че няма смисъл да го обсъжда, тъй като такъв закон няма да получи подкрепата на Конгреса.

Камала Харис се застъпи за връщането на конституционното право на аборт, като говори за проблемите, с които жените се сблъскват, откакто щатите започнаха да налагат собствени ограничения върху абортите. Тя заяви, че политиката на Тръмп по отношение на абортите е обидила американските жени. Тръмп се опита да запита до кой месец на бременността Харис би разрешила абортите, въпрос, на който вицепрезидентът не отговори.

Тръмп обвини Харис, че не е успяла да предотврати руската инвазия в Украйна. Тръмп нарече Харис „най-лошият вицепрезидент в историята“ и заяви, че тя не е успяла да предотврати война като вицепрезидент.

Камала Харис обвини своя опонент, че иска да спре помощта за Украйна. Тя отново призна, че се е срещала с украинския президент Володимир Зеленски поне пет пъти и разкри, че му е предала американска разузнавателна информация дни преди Русия да започне специалната военна операция.

Освен това Харис изказа твърдението, че Тръмп е готов да се откаже от помощта за Украйна „в името на благоволението и приятелството“ на руския президент Владимир Путин.

Според Харис, ако Тръмп беше президент, Путин вече щеше да е в Киев – защото Тръмп се чувства като приятел с „диктатор, който ще го хапне на обяд“.

Водещият зададе на Тръмп въпроса: „Искате ли Украйна да спечели тази война?“. Тръмп отговори: „Искам войната да приключи“. Тръмп също така заяви, че би могъл да сложи край на войната в Украйна още преди да встъпи в длъжност: „Това, което ще направя, ще говоря с единия, ще говоря с другия, ще ги събера.“

Той заяви, че познава добре Владимир Путин и Володимир Зеленски и те го уважават. „Те ме уважават и не уважават Байдън. За какво да го уважават?“ – каза той. Харис отговори, като напомни на Тръмп, че той се бори с нея на изборите, а не с Байдън. „Нашите съюзници от НАТО са много благодарни, че не сте президент“, каза Харис, визирайки Тръмп. – Ако Доналд Тръмп беше президент, сега Путин щеше да седи в Киев и да гледа към останалата част от Европа, като се започне от Полша.“ Тя заяви, че Путин е „диктатор, който би хапнал Тръмп на обяд“.

Тръмп многократно е обещавал да разреши украинския конфликт още преди встъпването си в длъжност, ако спечели изборите. Той също така заяви, че ако спечели, веднага ще се обърне лично към Путин и Зеленски, за да започнат преговори. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков изрази съмнения, че Тръмп разполага с „магическа пръчка“, за да разреши украинския конфликт в рамките на 24 часа.

Войната между Израел и Хамас

Харис заяви, че войната в Газа трябва да приключи. Харис до голяма степен възприе позицията на президента Джо Байдън по този въпрос, опитвайки се да балансира между непоколебимата подкрепа за сигурността на Израел и същевременно да осъди страданията на палестинските цивилни в Газа. „Тази война трябва да приключи. Тя трябва да приключи сега“, каза тя.

Тръмп заяви, че конфликтът никога нямаше да започне, ако той беше президент. „Тя мрази Израел. Ако тя е президент, вярвам, че Израел ще престане да съществува след две години“, каза Тръмп.

Тръмп отказа да признае, че е загубил последните избори, и заяви, че не съжалява за щурма на Капитолия на 6 януари. Според версията на бившия президент за събитията той няма нищо общо с щурма. „Никой от другата страна не е бил убит. Ашли Бабит беше застреляна от полицай, който никога, ама никога не е трябвало да я застрелва. Това е срамно“, добави той. (Действията на полицая бяха обявени за законни от Министерството на правосъдието на САЩ). Той заяви, че хората, които са щурмували Капитолия, са били „третирани много зле“.

Тръмп заяви, че разполага с „толкова много доказателства“ за изборни измами: „Получих почти 75 милиона гласа, повече гласове, отколкото който и да е действащ президент някога е получавал“. Той не подкрепи тези твърдения с нищо.

Тръмп заяви, че демократите са отговорни за опита за атентат срещу него.

В атаката си срещу Харис във връзка с криминалните разследвания срещу него Тръмп предположи, без да има доказателства, че тя и Министерството на правосъдието са били срещу него. „Вероятно получих куршум в главата заради нещата, които казват за мен. Те говорят за демокрация, аз съм заплаха за демокрацията. Те са заплахата за демокрацията“, каза той.

Харис атакува Тръмп по въпросите на външната му политика, като заяви, че той е „слаб и греши по въпросите на националната сигурност и външната политика“. „Добре известно е, че той се възхищава на диктатори, иска да бъде диктатор“, каза тя. „Абсолютно добре известно е, че тези диктатори и автократи се радват да станете отново президент, защото им е ясно, че могат да ви манипулират с ласкателства и услуги“, допълни тя. „И затова толкова много висши военни, с които сте работили, са ми казвали, че сте позор“.

 

В заключителното си изказване Харис повтори това, което каза в речта си на конгреса на Демократическата партия през август: „Няма да вървим назад“. Тя повтори, че възнамерява да бъде президент за всички американци. Според Харис тя и Тръмп имат различни виждания за Америка.

В заключителното си изказване Тръмп отново се нахвърли върху Харис и заяви, че нейната политическа програма не означава нищо и че тя уж не е направила нищо през четирите си години като вицепрезидент. „Вие вярвате в неща, в които американците не вярват. Ние сме страна в сериозен упадък. Смеят ни се по целия свят“, каза той.

Тръмп, който прекара седмици в лични атаки срещу Харис, включително расистки и сексистки обиди, беше попитан от модераторите за една от тези атаки. На събитие с чернокожи журналисти през юли, че Харис наскоро „е станал чернокожа“.

„Не ми пука по-малко“, каза той и допълни: „Каквото и да иска да бъде, това е добре за мен.“

Харис, която има чернокожи предци и южноазиатско наследство, отговори: „Мисля, че е трагедия, че имаме някой, който иска да бъде президент, който последователно в хода на кариерата си се е опитвал да използва расата, за да разделя американския народ.“

Тя критикува Тръмп за присъдата му за прикриване на тайни плащания на порнозвезда, както и за другите му обвинения.

Тръмп отрече да е извършил нарушение и отново обвини Харис и демократите, че са организирали всички случаи без доказателства. Тръмп също повтори фалшивото си твърдение, че поражението му на изборите през 2020 г. се дължи на измама и нарече Харис „марксист“.

Download video

Тръмп загуби предизборния дебат в САЩ, Харис успя да го провокира, коментират американски и британски издания

Телевизионният предизборен дебат между вицепрезиденткаа на САЩ Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп във Филаделфия е основна тема за западните издания.  Основната теза, която обединява пресата е, че кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп е отстъпил пред издигнатата от демократите опонентка, защото се е поддал на нападките ѝ. Организираното от „Ей Би Си Нюз“ и излъчвано на живо от всички големи американски телевизионни новинарски мрежи събитие може да е единственото: Тръмп и Харис все още не могат да се споразумеят дали ще има поне още една такава среща.

Президентският дебат между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп започна с ръкостискане, но премина в ожесточен спор, докато кандидатите си разменяха удари за икономиката, имиграцията, абортите, националната сигурност и други теми, отбелязва в. „Уолстрийт Джърнъл“.

Никой от участниците не успя да нанесе окончателен нокаут на опонента си, смята вестник „Ню Йорк Таймс“.  Всекидневникът отбеляза, че Харис „в по-голямата си част успя да предаде ясно послание“, докато Тръмп „изглеждаше ядосан и отбраняващ се“. „Харис прекара 90 минути, полагайки всички усилия да извади Тръмп от равновесие, засягайки делата срещу него, справянето му с пандемията от КОВИД-19, докато беше президент, броя на присъстващите на митингите му и чуждестранните и военните лидери, които според нея са го нарекли „позор“, посочи вестникът. Според изданието дебатът е дал възможност на избирателите да затвърдят мнението си за Харис, след като е минал едва месец, откакто беше номинирана от партията, за да я опознаят.

Вестник „Лос Анджелис Таймс“ обърна внимание на дебата около външната политика на САЩ, по-конкретно на кризата в Украйна.  Изданието отбеляза, че Тръмп е отказал да каже дали иска Украйна да спечели войната срещу Русия, като единствено, което няколко пъти е казал, че просто иска войната да свърши. Тръмп се оплака и от размера на парите, които САЩ са похарчили, за да помогнат на Украйна да се защити, което според него е твърде много в сравнение с това, което други европейски страни са допринесли. „Ако Доналд Тръмп беше президент, Путин щеше да седи в Киев в момента“, на свой ред заяви Харис. А оттам, според нея, руският президент щеше да има „поглед върху останалата част от Европа, започвайки с Полша“.

„Харис държа Тръмп в отбранителна позиция“ по време на дебата, твърди в. „Вашингтон Пост“. Същевременно бившият президент атакува Харис заради политиката на Байдън в разгорещен дебат за икономиката и външната политика. Изданието отбелязва как модераторите от телевизионния канал „Ей Би Си Нюз“ са се противопоставили на „неоснователните твърдения“ на Тръмп, че демократите подкрепят „абортите след раждане“, и че в Охайо хаитянските имигранти ядат домашни любимци. Конгресменът от Републиканската партия от щата Флорида  Байрън Доналдс, цитиран от изданието, похвали представянето на Доналд Тръмп, но също така призна уменията Харис. „Това, което научихме тази вечер, е, че Камала Харис всъщност е доста добра в убождането на хората“, каза той.

„Ю Ес Ей Тудей“ припомня как Доналд Тръмп е победил настоящия президент на САЩ Джо Байдън на предишните дебати, но сега републиканецът се изправя срещу новия си опонент от Демократическата партия: Камала Харис. Според изданието Харис често е успявала да провокира Тръмп, което го е карало да дава „отбранителни, гневни и разсеяни отговори“, като вицепрезидентката е имала надмощие през по-голямата част от събитието.

Подкрепящият Републиканската партия в. „Ню Йорк Пост“ отбелязва, че Тръмп е  започнал силно, но бързо е позволил на Харис и модераторите да го превърнат „мърморещ кандидат“. „Той се хвана на въдицата на модераторите по въпроса за загубените избори през 2020 г., и звучеше като кандидат, който все още гледа към миналото. Той знаеше кои са печелившите теми за него – инфлацията, рекордната нелегална имиграция, престъпността. Но така и не успя да формулира последователно послание по нито една от тези теми“, отбелязва изданието.

На свой ред изданието „Хил“ отбелязва, че вътрешният кръг на Тръмп обвинява модераторите на дебата от „Ей Би Си Нюз“, че са заели страната на Харис. „Странно как модераторите „проверяваха фактите“ единствено на Тръмп и позволяваха на Камала да лъже без прекъсване. Фалшивите новини са враг на хората“, каза Доналд Тръмп младши, най-големият син на бившия президент. „Този ​​дебат беше трима срещу един – модераторите явно залагаха за Камала Харис“, написа бившия конгресмен Тълси Габард на профила си в „Екс“. А след дебата сенатор Марко Рубио нарече представянето на домакините „срам за журналистиката“.

Дебатът привлече вниманието и на британската преса от другата страна на Атлантическия океан.

Доналд Тръмп и Камала Харис изложиха контрастни визии за бъдещето на Съединените щати, докато искаха да повлияят на нерешилите за кого да гласуват избиратели по време на първия си и вероятно единствен дебат от президентската кампания, отбелязва вестник „Таймс“. Изданието отчита как Харис на няколко пъти заяви, че нейният опонент е станал за смях на световната сцена. На свой ред Тръмп заяви, че Харис не е постигнала нищо забележително през почти четирите си години като вицепрезидент. Британското издание припомня, че след като проучванията дават близки резултати на двамата кандидати, дебатът може да бъде от решаващо значение за шансовете и на двамата за победа на вота на 5 ноември.

Огненият президентски дебат между Доналд Тръмп и Камала Харис нарисува картината на един огорчен бивш президент, който иска да се върне към своята епоха, и един изпълнен с надежда вицепрезидент, отчаяно борещ се за различно бъдеще, твърди вестник „Индипендънт“. Според изданието на настоящите дебати Тръмп се е оказал неподготвен, като на няколко пъти е накарал Харис да се засмее и да завърти очи.

Кореспондентите на в. „Телеграф“, присъствали на дебата във Филаделфия, са разделени кой е победител. Така според Тони Дайвър „е трудно е да се коронова Харис за победител в политически дебат, в който тя каза толкова малко за собствената си платформа“. Същевременно той признава, че нейната агресивна стратегия  все пак е спечелила дебата, защото успява да провокира Тръмп. Неговият колега Тим Стенли е на мнение, че все пак Тръмп е победил, макар и с малка разлика. „Той беше луд, а тя нетърпима“, заключва журналистът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране