10.06.2021 | 13:23
Карадайъ не нарекъл Турция „родина“, а „прародина“
Формалният председател на ДПС мълчи за скандала

Некоректен превод на думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на неговото посещение при председателя на турския парламент е в основата на острите политически реакции в България, обяви Анадолската агенция.

„Тази земя (визира се България) е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата майка родина. Останахме след Османската империя, нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи“, са думите на Карадайъ.

До скандалната ситуация се стигнало заради смесването на турските понятия за родина и прародина (майка родина), уточняват от Анадолската агенция.

Изявлението на лидера на ДПС предизвика реакции сред българския политически елит. Президентът Румен Радев призова Карадайъ да преосмисли понятието „Родина“ и в какъв контекст го употребява. Пред централата на ДПС вчера ВМРО организира голям протестен митинг.

Самият Карадайъ до момента не е коментирал какво точно е казал на срещата си с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране