13.01.2021 | 19:09
Каракачанов: От консултациите при президента нямаше никакъв смисъл
Каквито и законодателни идеи да имаш, те не трябва да се реализират два месеца преди изборите. Тази работа трябва да се спре. Пандемията ще мине и замине, заяви вицепремиерът

Като гледам как завършиха вчера консултациите при президента, се чудя дали въобще имаше някакъв смисъл от тези разговори. Президентът ясно заяви, че изборите ще са на 28 март и не виждам какво повече има да се коментира. Не разбирам защо една политическа партия трябва да обсъжда с президента пандемията. Това е тема на разговор със здравните власти. В събота и неделя видяхме консултациите – празни приказки с партии, които не могат да реализират никакви промени, защото не са парламентарно представени. В никакъв случай не бойкотираме и саботираме президента Радев.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който обясни отказа на Обединени патриоти да отидат на консултации при президента Румен Радев относно провеждането на парламентарните избори.

„Каквито и законодателни идеи да имаш, те не трябва да се реализират два месеца преди изборите. Тази работа трябва да се спре. Пандемията ще мине и замине. Ние не можем да правим законодателство заради пандемията. Трябваше да вземем пример от държавите, които направиха избори в условията на коронавирус, и да коментираме техния опит. Още повече пандемията е тук вече от 10 месеца. Не можеше ли преди 4 или 6 месеца да обсъждаме Изборния кодекс, а не сега – 2 месеца преди изборите. България е единствената държава, в която изборното законодателство се променя преди избори, а не след тях, когато сме видели какви проблеми има“, разкри Каракачанов.

Как да променим сега Изборния кодекс и после да ни обвиняват, че сме го направили, за да се облагодетелстваме. Не искам това да се случва, още повече, че чух безумни идеи да се отварят безразборно изборни секции навсякъде по света. Дайте тогава направо една съседна държава да ни избере парламента – ще отворим всякакви секции там и хора, които не могат да пишат и говорят на български да ни изберат НС. Аз съм твърдо против гласуването по пощата и електронното такова. Видяхме какво се случи в САЩ преди дни. Защо Цветан Цветанов не направи предложение за ротации на полицейските шефове докато беше в ГЕРБ, а го прави сега? Аз отдавна се занимавам с политика и ми е много смешно като гледам такива ситуации – някой бил в дадена партия и като стане проблем, той се обръща срещу същата тази партия“, каза още вицепремиерът.

„Крайно време е да излезем от омагьосания кръг, че една част от обществото в България има само права и никакви задължения. Тази част от обществото трябва да разбере, че законите важат за всички. Аз познавам лично Тома Томов, били сме колеги в парламента, и му изказвам съболезнования, но той няма право да казва, че ако няма справедлива присъда по случая, не знае какво ще се случи. Трябва да спрем да си заравяме главата в пясъка и да бъдем коректни по брюкселски. Крайно време е реално да започне интеграцията на тази общност. Това не са мерки срещу тази общност. Имаме проблем и трябва да го решим“, коментира Красимир Каракачанов днешните безредици в Мездра.

„Проблемът на България със Северна Македония не е радикален. Разговарях с г-н Бучковски и му казах, че диалогът трябва да продължи. Ние искаме да дадем шанс на Северна Македония и го даваме, но искаме да се спре кражбата на българската история и идентичност. Езикът на омразата също трябва да бъде спрян не само към всички нас тук, но и към българите в Северна Македония. Аз 30 години говоря по този въпрос и вадя проблемите. Аз не мога да мълча. Как да мълча, че едни хора искат да откраднат половината българска история и да възпитават децата си в омраза към България. Искаме с диалог да решим проблемите“, обяви министърът на отбраната.

„Аз съм твърдо за медицински хеликоптери. Аз не съм казал, че Кугърите трябва да бъдат вечно медицински хеликоптери. Просто казах, че ние имаме възможност и ако е изгодно, можем да предоставим Кугъри за тази цел, докато бъдат закупени медицински хеликоптери и проблемите се решат“, завърши Красимир Каракачанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране