08.08.2024 | 18:46
Каракачанов ухажва „Величие“ за коалиция
ВМРО и „Величие“ имат и общ враг – „Възраждане“

Партията „Величие“ и ВМРО преговарят неофициално за коалиция, с която да се явят заедно на предстоящите избори. Инициатор на разговорите бил лично Красимир Каракачанов, който се завърна начело на войводите след кратко прекъсване.

Още с влизането си в парламента „Величие“ се разцепи. Хората около лицето на партията Николай Марков бяха изключени, а идеологът и неформален председател Ивелин Михайлов запази контрола над все още крехката организация. Той е собственик на спорния проект „Исторически парк“ в село Неофит Рилски, община Ветрино, недалеч от морската ни столица Варна. В 50-ото народно събрание отцепниците поискаха временна комисия да разследва злоупотреби с пари на инвеститори и такава беше създадена. Точно тогава се намеси Красимир Каракачанов, който получи 0,99% – на крачка от заветната субсидия. За сметка на това новите патриоти от „Величие“ направиха изненадващ пробив.

В официалната си позиция председателят на ВМРО държа реч-монолог в защита на Ивелин Михайлов и бизнес проекта му. Най-важният довод на Каракачанов в защита на Михайлов е този, че спорният парк не бил изграден с държавни пари. Според баш войводата Михайлов не бил под контрола на олигарсите, а отцепниците от „Величие“ си отмъщавали с комисията. Това са основните тези на Каракачанов в пламенната защита на новите си съмишленици. Той говори и против „Възраждане“, които са не само големият му комплекс през последните години, но и същевременно с това оглавиха комисията за разследване на „Исторически парк“. „И аз съм ходил в „Историческия парк“. Това е нещо велико и недостижимо. Държавата трябваше да го направи“, охарактеризира кичозния комплекс лидерът на ВМРО, който никога не се е славил с добрия си вкус. Според много специалисти, археолози и историци паркът е своеобразно копие на десетките паметници и изкуствени исторически монументи в съседна Северна Македония.

Иначе Каракачанов показва, че е отлично запознат с казуса на парка – прокуратурата го разследвала от 2019 година и още нямало обвинения. Прогнозира, че ще се стигне до ареста на Ивелин Михайлов, за да го спрат от голямата политика. Той обаче не се отказва и открито заяви, че „Величие“ ще се яви на следващите избори и отново ще влезе в парламента. Единственото, което липсвало на Михайлов, бил политическият опит и структури, с каквито разполагал самият Каракачанов. С този аргумент хората от ВМРО облъчват Михайлов в последните 2 седмици, за да се качат на лодката на „Величие“ и да влязат в парламента за първи път от 4 години насам. ВМРО и „Величие“ имат и общ враг – „Възраждане“, които обаче са в пъти по-голяма партия и нямат никакви проблеми да влизат с добър резултат в Народното събрание.

В същото време отцепниците от „Величие“ около Николай Марков пасуват и няма изгледи да се явят на предстоящите избори, научи „Филтър“. Освен това в редиците им има конфликти, а някои от тях дори търсели път обратно към Ивелин Михайлов.

Единствено не се знае кой ще финансира бъдещата коалиция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране