11.01.2021 | 14:41
Каракачанов за ваксинираните съветници в Сандански: Не са се прередили, а са ги търсили да ги имунизират
Шефът на болницата: Ако ваксините не бяха поставени на общински съветници, щяха да се хвърлят

Общинските съветници от Сандански не са прередили да бъдат имунизирани срещу Covid-19 по собствена инициатива, а са били потърсени от местната болница, за да не бъдат изхвърлени вече подготвените дози. Това стана ясно в понеделник от обяснанията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов (ВМРО) и шефа на болницата Илия Тонев.

Преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов, който разпореди проверка на казуса, обяви, че редът за ваксинация със сигурност е нарушен, но предстои да получи обяснения какво е наложило това. В събота партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ обяви, че в общината се провежда „незаконно ваксиниране“, като общински съветници от ГЕРБ и ВМРО са се оказали сред първите получатели на ваксината на Pfizer / BioNTech.

По този повод Каракачанов коментира в понеделник, че не одобрява, ако някой, без значение какъв е той, дали обикновен общински съветник някъде в държавата, или висш чиновник, министър или депутат, използва служебното си положение, за да се ваксинира преди другите. Каракачанов обаче даде да се разбере, че „има друга информация“, а именно, че общинските съветници от Сандански не са се прередили, а са били търсени, за да бъдат ваксинирани. Каракачанов призова да се изчака назначената от здравния министър проверка.

Каракачанов уточни, че ако се все пак се докаже злоупотреба със служебно положение, това трябва да се санкционира по най-строгия начин. Такова намерение преди ден декларира и здравният министър Костадин Ангелов.

Същевременно шефът на болницата в Сандански Илия Тонев обясни в понеделник пред бТВ, че не съжалява за случилото се и обясни, че би било грешно да се изхвърлят ваксини, които могат да помогнат на други хора.

Според местните власти това е станало, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата, преди да изтече срокът им на годност. Здравните власти в Благоевград заявиха, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местното РЗИ, за да се поставят на други нуждаещи се медици.

По думите на Тонев в последния списък за ваксиниране са фигурирали 110 души, но около 30% се отказали в последния момент.

Те имат резерви към ваксината на Pfizer, уточни Тонев и допълни, че от болницата са се свързали с местната община за помощ.

„Имахме непрекъсната комуникация с РЗИ. От там казаха да прилагаме ваксините, без да уточняват, знаейки, че по план трябва да бъдат прилагани на работещи на първа линия“, каза Тонев.

7 коментара

 1. Лоли каза:

  ….. за да не бъдат изхвърлени вече подготвените дози. Това е поредната простотия . Каракачана , що не са ваксинира да спаси една вакуна ?

 2. Джули каза:

  Виновни и нагли.

 3. BoLeto каза:

  Каракачанов, смях в залата! Общинските съветници на първа линия!

 4. Чичо каза:

  Много удобно! Обясненията са смешни, как не потърсиха стари хора от някой дом как точно съветниците решиха да имунизират?

 5. Жужа каза:

  Хем са ги търсили ,но нарушение все още не е доказано.А от друга страна да не хвърлят ваксината.Това си е живо оправдание на виновни.И всичко щеше да си остане на тъмно акХо не бяха Републиканци за България.

 6. Stan каза:

  Добре,че Републиканци на г-н Цветанов осветиха случая. Така нарушенията предизвикаха реакция.

 7. Запрян каза:

  Нямат срам

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране