09.06.2021 | 21:46
Кацаров влезе в конфликт и с Агенцията по вписванията
Регистърът е отказал да впише новите ръководства на "Александровка" и болница "Лозенец"

Здравният министър Стойчо Кацаров влезе в остър конфликт с Агенцията по вписванията. Поводът – ведомството отказа регистрация на новото ръководство на „Александровска болница“, защото не била спазена законовата процедура за това. От своя страна Кацаров обвини агенцията в произвол и поиска да бъде проверена от правосъдния министър и директорът й да бъде отстранен.

Заради отказа да бъде регистрирано новото ръководство, начело на лечебното заведение остават проф. Борис Богов старият борд на директорите.

Агенцията по вписванията е отказала да регистрира новия директор д-р Атанас Атанасов и останалите членове в Съвета на директорите, с мотива, че ръководствата на публичните държавни дружества се сменят само след конкурс.

Агенцията посочва, че изключения в закона са предвидени само за общинските болници, където може да бъде назначено временно ръководство за 6 месеца до провеждането на конкурс. Според агенцията обаче Законът за публичните предприятия не позволява това за държавните дружества, каквато е „Александровска“.

Смяната в болница “Лозенец“ също е блокирана, защото уволненият от Кацаров директор Любомир Спасов обжалва отстраняването си.

Служебният министър не коментира казусите публично, а излезе с видеообръщение, в което казва, че има право да смени ръководствата на болниците и Агенцията по вписванията е длъжна да впише в регистъра тези промени, а вместо това тя надскача правомощията си.

„Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем“, казва Кацаров във видеото.

„Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност“, казва още министърът.

Без да назовава имена, Кацаров коментира и пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, срещу което се обявиха колегите му от Националния център по заразни и паразитни болести, имаше и сериозни критики в публичното пространство. Министърът отбелязва, че някои директори се опитват да се представят пред обществото като жертви, но това не е така и той е убеден в правотата на действията си.

“Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война“, твърди Кацаров.

„Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира“, допълва той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране