05.04.2022 | 21:05
Киргизстан изгони канадци от златно находище
Centerra Gold е изритана от находището Кумтор

Киргизстан постигна споразумение с канадската компания Centerra Gold за придобиване на пълен контрол върху отдавна оспорваната златна мина „Кумтор“, съобщиха президентът на бившата съветска република и компанията.

„Кумтор“ премина изцяло в собственост на Киргизстан“, заяви президентът Садир Джапаров в телевизионно обръщение, което бе излъчено почти година след като киргизките власти иззеха контрола над златната мина, което накара Centerra да подаде молба за международен арбитраж.

„Току-що беше подписано приятелско споразумение… Поздравявам народа на Киргизстан за това постижение. Това наистина е повратна точка за страната. Така трябва да се защитават националните интереси на републиката“, заяви Джапаров.

Според Джапаров Centerra Gold ще трябва да плати и 11 млн. долара на държавното предприятие Kyrgyzzaltyn (Киргиззолото) под формата на недостатъчно получени дивиденти за миналата година. Освен това страните са се отказали от всякакви претенции една към друга.

Златната мина „Кумтор“ представлява около 12% от икономиката на Киргизстан – планинска страна без излаз на море с население от близо 7 милиона души.

Поредните спорове за мината обаче допринесоха за нарушаване на инвестиционния климат и подхранване на борбите между политическите фракции в страната.

В изявление Centerra съобщи, че се е договорила с Киргизстан „за чисто разделяне на страните“ и за разрешаване на всички спорове.

Споразумението означава, че Centerra ще се откаже от собствеността върху „Кумтор“, заяви компанията, а Киргизстан ще се откаже от акциите си в котираната на борсата в Торонто минна компания.

„Споразумението е одобрено от правителството на Киргизката република, включително от парламента и от кабинета на министрите“, се казва в изявлението на Centerra.

Разработката на златно находище Кумтор в североизточен Киргизстан, на около 4000 м надморска височина, започва в средата на 90-те години на миналия век. От време на време канадските инвеститори и правителството на Киргизстан сключват нови споразумения за условията на разработване на мините. В крайна сметка тя преминава под управлението на Centerra Gold Inc и в замяна киргизстанската страна получава част от акциите ѝ.

През май миналата година киргизките власти въведоха принудително управление на „Кумтор“ и на практика забраниха на канадците да извършват каквато и да е дейност в мината. Оттогава насам страните са провели няколко кръга от преговори, опитвайки се да постигнат нови условия за развитието на мината. В Кумтор се произвеждат 14-15 тона злато годишно. Находището е открито от геолози през 70-те години на миналия век, но поради трудните географски условия разработването му се счита за нерентабилно по време на съветската епоха.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране