09.11.2022 | 16:22
Кирил Петков докарал Цацаров до срив…
Бившият шеф на КПКОНПИ съди експремиера за претърпени неимуществени вреди

Бившият председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров се шокирал много, когато на 14 януари т.г. тогавашният премиер Кирил Петков обяви от телевизионния ефир, че той е ненадежден и допускът му до класифицирана информация е отнет.

Това разказа в Софийския градски съд шефката на пресцентъра на КПКОНПИ Малина Александрова. Тя се яви като свидетел по делото за вреди, което Цацаров заведе срещу Кирил Петков по случая. Според нея Цацаров бил сринат след изявленията на Петков, получил кръвоизлив в окото, отказвал срещу дни наред. Той се чувствал зле и смятал, че цялата му кариера е потъпкана, стана ясно още от показанията на бившата му служителка. Адвокатите на Петков я попитаха дали често се случва Цацаров да изпада в сривове. Александрова обясни, че работи от дълги години с него и дотогава не го е виждала в такова състояние.

Тя свидетелства още, че Цацаров имал намерение да подаде оставка като шеф на КПКОНПИ месец преди Петков да обяви, че допускът му е отнет. Мотивът на Цацаров бил, че не иска да е разменна монета за политиците. В крайна сметка Цацаров анонсира оставката си ден преди Петков да обяви, че е останал без достъп до секретна информация.

Цацаров съди Петков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност вследствие на негови изявления, направени на 14 януари 2022 г.

„Радвам и приветствам ДАНС и българските служби за сигурност така да покажат решителни действия, че всеки път когато те виждат, че има нарушение на закона, да действат и оттук нататък да е ясно, че няма човек, който ще бъде над закона. И за мен това вече е истинска постъпка, че промяната е дошла, няма хора, които ще бъдат над закона оттук нататък“, каза Петков. „За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, тази работа, която всички ние като български граждани се надяваме да беше свършила. Така, че оценката ми е отрицателна, силно отрицателна“, каза още Петков.

А също и: „Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с гриф „строго секретно“ трябва на всеки три години да минава т. нар. тест за надеждност. Да бъдеш надежден е човек, който не използва класифицираната информация извън нейното предназначение. Сега, понеже самите данни, самите те са класифицирани и аз нямам право да ги изкажа, но явно ДАНС е преценила, че тази надеждност по закона за класифицираната информация не е спазена от г-н Цацаров“.

През февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Новината, че ДКСИ и прокуратурата са се произнесли по казуса бе съобщена от Цацаров.

След оставката си от КПКОНПИ Цацаров се върна във върховната прокуратура и стана шеф на новосформиран отдел там.

Делото на Цацаров срещу Петков ще продължи на 1 февруари. Тогава се очаква да бъдат разпитани нови свидетели на бившия шеф на КПКОНПИ, а съдът да е получил преписката по отнемането на допуска му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране