11.09.2023 | 20:24
Киро Петков не бил чувал Трактора по своя телефон. Ядливите чаши за кафе били иновация
Петков излъга за школите на Терзиев. Парите за децата идвали от общините или бизнеса

Кирил Петков отказа да признае за разговорите с Борисов в Самоковския манастир. Въпреки настойчивите питания на Цветанка Ризова от БТВ той заяви, че няма да отговори на този въпрос, защото не бил важен, препращайки темата към официалните разговори между ГЕРБ и ПП в парламента, които били важни.

„Аз, Борисов и Алексей Петров никога не сме имали среща, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“. Никога не съм получавал обаждане от Алексей Петров и указания с кого да се видя“, непрекъснато повтаряше Петков по време на интервюто.

Първата ни среща с Борисов по сформирането на правителство беше в българския парламент, твърди той, което не е вярно. Защото в Самоковския манастир са били договорени всички детайли по сформирането на правителството, включително и кандидатите за министри.

„Никога не е имало среща между мен, Борисов и Алексей Петров. Не съм получавал обаждания или специфики за насрочване на срещи. Баща ми се е познавал с Алексей Петров заради каратето. Единствените хора, които взеха решение за влизане в диалог с Борисов, сме аз, Асен Василев и лидерите на „Демократична България“, заяви няколко пъти Кирил Петков в предаването „Лице в лице“ по bTV, отбягвайки отговора за срещите в Самоковската обител.

Слухове за участието на Алексей Петров в сформирането на правителството се появиха скоро след смъртта му на 16 август. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в началото на септември, че Алексей Петров не е участвал в разговорите за създаване на правителството, но е осигурявал е единствено логистиката за срещите между ГЕРБ и ПП- ДБ.

За срещите на Борисов, Петков и Василев в Самоковския манастир изнесоха информация както Борисов, така и Румен Христов. Оказа се, че за тези срещи знае и премиерът Николай Денков, който заяви публично, че преди „срещите в манастира“ неговата кандидатура за министър-председател е била одобрена.

Самият Кирил Петков избира Самоковския девически манастир за първите срещи на сдобряване с Борисов. И разговорите там, преди да застанат заедно лидерите официално в парламента, са били не един и два, а няколко. Той отхвърли идеята на атлантици като Плевнелиев, Паси и Поптодорова да се вкарва в конституцията членството в НАТО и ЕС.  Това е „прекалено“.  Ние сме изявени евроатлантици и не е необходимо, посочи Петков.

Кирил Петков нарече „ченгеджийски номера“ и „фалшива новина“ информацията, че бащата, дядото, чичото, бабата,и роднините по мйчина линия са били висши функционери на ДС, сред които и генерали.

Васил Терзиев не може да бъде отговорен за биографиите на родителите, на бабите и дядовците си, но за своята – може, каза Петков. И нарече „ченгиджийски номера“ разговора за роднините.

Вместо да се говори за това, че Терзиев е образовал 30 000 деца, се говори за роднините му, възмути се Кирил Петков.

И по тази тема Кирил Петков излъга, защото школите по места се финансират или от общините, или от бизнеса, или от други благодетели, които осигуряват безплатното обучение на децата, а не със средства на Васил Терзиев.

„Доволен съм да кажа, че не само като коалиция, а като общност се явяваме в цяла България. Имахме много спорове за кметове. Те бяха от най-хубавите спорове, защото всички бяха с брилянтни биографии. В няколко града събрахме отбор – Васил Терзиев и Борис Бонев в София, Ивайло Старибратов и Манол Пейков в Пловдив. Дава ми надежда, че ще имаме доста добри кандидати“, каза още Петков.

Имахме спорове, но се явяваме заедно като общност, заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той коментира така търканията в коалицията ПП – ДБ преди кметските избори.

Събрахме отбор – отбор на общността, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

30 хиляди деца са се образовали безплатно в компютърните технологии в училищата на Васил Терзиев, каза няколко пъти той.

„Васил Терзиев не може да е отговорен за биографията на родителите си. Номерата да се използват баби и дядовци нямат шанс. Днес си говорих с него и той каза – какво ако има детски градини, вместо казина имаме в София. Мисля, че може да се случи регулация на казината, за да се намали броят им“, посочи Петков.

„Работа на Константин Бачийски беше връщането на „Капитан Андреево“ и държавната лаборатория на границата“, коментира Петков по отношение на кметските избори в Бургас.

„Това, което се случи е, че имахме много дебати в общинските листи. В Пловдив и Варна сме 50 на 50. Няма да управляваме като коалиция, а като общност. Според мен е добре депутатите да излязат във ваканция за местните избори“, подчерта съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

„Разчертали сме всеки пленарен ден за септември. Калкулирали сме ваканциите и комисиите. Разбрали сме се и с ГЕРБ, за да можем да се движим с правилното темпо и преди местните избори да сме свършили със законите за антикорупцията, личния фалит, законите по Плана за възстановяване и развитие“, каза още той.

Антикорупционният закон ще бъде приет преди местните избори, като той е синхронизиран с Европейската комисия и ще получи подкрепа от ГЕРБ, категоричен е Кирил Петков.

Според него в Плана за възстановяване не се насочват средства към определени фирми.

„Това, което мога да кажа, е, че никакви емисари не можеха да ни повлияят. След петите избори осъзнахме, че сме втора политическа сила. Ако не седнем да говорим, отиваме на следващи избори и нищо нямаше да се промени. В служебните правителства видяхме завой на изток и връщане на корупционни практики. Първата среща беше между мен, Асен Василев и Бойко Борисов“, каза Петков.

„Нито едно решение в тази сглобка не е направено от страх и корист. Движи ни само чувството на дълг“, допълни той.  „Аз, Борисов и Алексей Петров никога не сме имали среща. Аз никога не съм имал обаждане от Алексей Петров“, коментира Петков.

Промяна в правителството ще има, ако и двете формации сме съгласни, посочи Кирил Петков.

Според него е „прекалено“ да се вкарва в конституцията членството в НАТО и ЕС.

Популистки политици се опитват да сложат един празник срещу друг празник. Трети март има място, но искам моите деца да казват – ние сме потомци на просветители. Една нация, за да не бъда манипулирана и употребена, трябва да бъде образована, каза още Кирил Петков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране