01.04.2015 | 22:24
Китай строи „Велика стена“ върху коралови рифове
Целта на Пекин е да доминира в цялото Южнокитайско море, предупреждават експерти

Командирът на Тихоокеанския флот на САЩ предупреди, че Китай изгражда изкуствени площи в спорните води на Южнокитайско море чрез изпомпването на пясък върху живи коралови рифове и покриването им с бетон, съобщи британският в.“Гардиън“.

Китай „създава Великата стена от пясък“ чрез рекултивирането на земя в Южнокитайско море, което поражда сериозни опасения за териториалните намерения на страната, заяви адмирал Хари Харис-младши по време на военноморска конференция в Австралия.“Това, което наистина ни притеснява най-много в момента, е безпрецедентната рекултивация на коралови рифове от страна на Китай“, каза адм. Харис. Той припомни, че регионът е известен с красивите си острови, но „в рязък контраст с това Китай създава голяма стена от пясък с багери и булдозери в продължение на месеци“.

Териториалните спорове в Южнокитайско море ескалираха през последните години, повишавайки напрежението в региона. Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море. Филипините и други страни, които имат териториални спорове с Китай, са особено загрижени от проектите за рекултивация на земи, които са превърнали много подводни рифове в архипелага Спратли в изкуствени острови със сгради, самолетни писти и кейове. Островите могат да бъдат използвани за военни и други съоръжения, които да подкрепят териториалните претенции на Китай. Още м.г. говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви пред Би Би Си, че операциите на Китай в архипелага Спратли попадат „изцяло в рамките на суверенитета на Китай и са напълно оправдани“.

Филипините вече са подали жалба пред Постоянния арбитражен съд на ООН, но Китай заяви, че няма да се ангажира със случая. М.г. във Виетнам избухнаха антикитайски бунтове и размирици, след като Китай разположи сондажни машини в спорните води около Парацелските острови. Според адм. Харис темповете на изграждане на изкуствени острови от Китай „поставя сериозни въпроси относно китайските намерения“. Той заяви, че САЩ продължават да настояват всички страни да се придържат към декларацията на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (AСЕАН) от 2002 г., в която страните се ангажират да „упражняват самоконтрол при провеждането на дейности, които биха затруднили или ескалирали териториалните спорове и да повлияят на мира и стабилността в региона“.

САЩ твърдят, че имат национален интерес в мирното разрешаване на споровете в региона, който е от решаващо значение за световната търговия. Китай заявява, че нейните териториални претенции имат историческа основа, и отхвърля намесата на Вашингтон. Адмирал Хари Харис-младши допълни, че САЩ ще разположат 60% от целия си военноморски флот в Тихия океан до 2020 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране