31.05.2024 | 20:10
Кметът на Омуртаг в мъртвата хватка на ДПС
Освен за сплашване на електората акцията срещу Ешреф Ешрефов и неговото семейство цели отстраняването му от политическия живот. За тези и следващите избори

Когато служители на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), на Главната дирекция на “Националната полиция” и прокуратурата в Търговище влязоха в сградата на общината в Омуртаг в средата на септември миналата година по разследване за евентуални злоупотреби на местната власт, едва ли кметът Ешреф Ешрефов е предполагал, че това е само началото на тежка битка, в която той и семейството му ще изпитат цялата репресивна мощ на държавата в лицето на МВР, ДАНС, КПК, прокуратурата, съда, както и на бившата му партия ДПС – арести, опити за рекет, оспорване на изборни резултати и отстраняване от длъжност.

Разривът на Ешрефов с ДПС

Акцията на правоприлагащите органи тогава беше в навечерието на предизборната кампания за местните избори през октомври, в които Ешрефов беше кандидат за трети кметски мандат. Но за разлика от предишните два пъти, когато се кандидатира зот ДПС, на този вот той се яви с регистрацията на други две партии – Националното движение за права и свободи (НДПС) на Гюнер Тахир и СДС. Активността на КПК, МВР и прокуратурата беше възприета като опит за натиск върху Ешрефов да се откаже от кметската надпревара, какъвто подход прокуратурата често прилага през годините и към други кандидати за различни изборни позиции в услуга на определени “силни на деня”.

Другото подозрение беше, че акцията е и за сплашване на хората, които го подкрепят, и гласовете им евентуално да се пренасочат към “правилния” кандидат, в случая на ДПС.

Разривът на Ешрефов с движението стана няколко месеца преди това – по време на парламентарните избори през април 2023 г., когато заради недоволство от подредбата на листата за депутати на движението в Търговище кметът на Омуртаг напусна партията заедно с всички общински съветници на ДПС в града. Ешрефов и семейството му са доста влиятелни в община Омуртаг и региона и напускането им заедно с цялата местна структура на ДПС коства загуба на едно депутатско място на движението в Търговище, откъдето те традиционно вкарват по двама народни представители. Освен това беше ясно и че при подкрепата на жителите на община Омуртаг за Ешрефов, техен кандидат няма никакъв шанс да спечели кметския вот, както и този за общински съветници. Още повече че преди години Ешрефов и семейството му вече са се оказвали в подобна ситуация и са изпитвали гнева на ДПС към хората, дръзнали да се противопоставят на решение на партийната централа. Братът на Ешрефов – Джафер, разказа преди време пред “Капитал”, че на местните избори през 2003 г. семейството му подкрепило независим кандидат за кмет, който спечелил още на първия тур срещу кандидата на ДПС и върху семейството му се стоварили подобни проблеми – започнал натиск върху семейния бизнес, като дърводелският им цех бил затворен за осем месеца, а директорът на горското отказвал да предоставя дърва, за да може цехът да работи.

Опит за тотално политическо елиминиране

От “опит за сплашване” акцията от миналата есен, изглежда, се трансформира в “опит за тотално елиминиране” на Ешрефов от политическата сцена в града. Малко след като спечели убедително кметския вот още на първия тур, той и баща му Хасан Хасанов бяха арестувани по обвинение на прокуратурата за участие в организирана престъпна група за обществени поръчки за дърводобив, при които различни дружества ги печелят, а след това наемат фирма на бащата за подизпълнител. Оттогава Хасанов е в ареста в Шумен, а кметът Ешрефов е с мярка за неотклонение “домашен арест”, след като при акцията по задържането му получи микроинфаркт и се наложи да влезе в болница. В началото на май и неговият брат Джафер Ешрефов беше арестуван със същото обвинение. Мярката беше предприета малко след като той публично разказа в предаването “ЕвроДиков” как в навечерието на националната конференция на ДПС е бил изнудван от вече бившия общински председател на ДПС във Варна Рюян Ризов да плати 140 хил. лв. срещу освобождаването на баща му и брат му от ареста, както и да бъде предотвратен и неговият арест. Тогава той пусна и запис на един от разговорите си с Ризов и разказа как емисарят от ДПС му обяснил, че идва от името на човек с инициали Д.П, който ще стане съпредседател на партията. (Джафер Ешрефов визираше Делян Пеевски, който към оня момент все още беше кандидат за поста.)

На този етап не е ясно каква е тежестта на обвинението на прокуратурата към Ешрефов, баща му и брат му и дали то отговаря на мярката по арестите им, защото всички опити тя да бъде променена удрят на камък – първо в търговищкия окръжен съд, а после и в Апелативния съд във Варна. А съдебните заседания протичат при закрити врати по настояване на прокуратурата заради специалните разузнавателни средства, които са използвани в разследването. На тримата дори беше отказано и искането да бъдат освободени от ареста за предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори като кандидати за депутати, каквото право им дава законът, защото като участници в надпреварата за Народното събрание те се ползват с имунитет. Правят впечатление обаче няколко неща. Едното е, че разследването срещу тримата не се води от прокуратурата в Търговище, а от Софийската градска прокуратура, което, ако се съди по обвинението, е, меко казано, странно. Арестът на кмета и баща му пък беше извършен не от служители на местните подразделения на полицията и КПК, а от централните в София и ДАНС.

Атаката на ДПС

Освен действията на държавния репресивен апарат в елиминирането на Ешрефов от политическата сцена се включи активно и бившата му партия ДПС. Веднага след местните избори от движението атакуваха в търговищкия административен съд решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Омуртаг, с което той беше официално обявен за кмет, като се позоваха на съмнения за изборни нарушения в три секции. Съдът касира избора му, но при обжалването на решението по-горната инстанция – Върховният административен съд (ВАС), постанови да бъдат преброени бюлетините във въпросните секции.

Преброяването не само че не доказа нарушения, но дори прибави още един глас към резултата на Ешрефов от вота, който той спечели с 5118 гласа срещу 3438 за кандидата на ДПС Алкан Хабил. И ОИК – Омуртаг, отново обяви Ешрефов за кмет. Последва обаче ново обжалване на резултата от страна на движението, този път за нарушения във всички секции в общината, а административният съд в Търговище отново касира кметския вот. Решението на съда беше обявено в началото миналата седмица и се базира на повторното преброяване на бюлетините във всичките 57 секции и на видеозаписите при отчитането на резултатите от вота. Според мотивите на съда обаче констатираното разминаване между отчетения общ резултат за Ешрефов и този при преброяването е минимален – 33 гласа, което не влияе на крайния резултат и на практика потвърждава решението на ОИК – Омуртаг, че Ешрефов е спечелил кметския вот още на първия тур. Въпреки това изборът му е касиран на базата на нарушения, които са свързани главно с това, че при отварянето на урните в част от секциите не е спазено изискването на Изборния кодекс това да става на празно пространство, където няма други изборни книжа. Другото основание също е техническо – че бюлетините са били опаковани неправилно.

Пред “Капитал” председателят на ОИК – Омуртаг, Мина Илиева заяви, че комисията е обжалвала във ВАС решението на Административния съд в Търговище, защото констатациите му не променят вота на избирателите в полза на Ешрефов. “Заради решението на съда, че 32 секции са предали неистински протоколи, хората в тези секции ще бъдат викани в полицията да дават обяснения и това създава страх у тях. Имам чувството, че целта е масово да се откажат от участие в секциите и на тяхно място да дойдат нови хора”, каза Илиева. Съвсем отделен е въпросът дали ДПС имат право да обжалват повторно резултатите от вота, защото за това има определен срок от закона и ако ВАС потвърди решението за касиране на кметските избори в Омуртаг сега, това може да се окаже сериозен прецедент и да даде повод на партиите да обжалват вота по всяко време.

В пълен синхрон с ДПС Софийската градска прокуратура също поиска отстраняването на Ешрефов от длъжност и искането й беше удовлетворено от съда в Търговище в края на миналата седмица, а този четвъртък решението беше потвърдено и от апелативния съд във Варна.

За назидание

Трудно е да се каже как ще завърши мъртвата хватка на държавните репресивни органи и ДПС, в която се оказаха Ешрефов и семейството му, защото трябва да водят битка и да доказват невинността си на няколко фронта – веднъж по обвиненията за участие на тримата в организирана престъпна група и втори път – срещу неистовото желание на ДПС да отстрани Ешрефов от кметския пост. Засега единственото им оръжие е да обжалват действията на прокуратурата и на ДПС в съда, който обаче не изглежда на тяхна страна. Според лидера на НДПС Гюнер Тахир тези действия на правоохранителните органи и на ДПС са за назидание както на хората, които подкрепят Ешрефов в Омуртаг, така и към собствените им партийни членове какво може да им се случи, ако решат да тръгнат срещу партията. “В името на това те разсипват личния живот на Ешрефов, разсипват бизнеса на баща му и на брат му, разсипват една цяла община само и само да го накажат”, заключава той.

Велина Господинова, Капитал

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране