15.08.2022 | 14:23
Кметът на Перник разследван за корупция от Корнелия Нинова
Лидерът на БСП разпратила сигнали за имотното богатство на Станислав Владимиров – строял имение на Халкидики, закупил 5 имота в центъра на Перник

Свирепа война на кмета на Перник Станислав Владимиров – Станката е обявила лидера на БСП Корнелия Нинова, разкриват пред „Уикенд“ функционери от лявата партия. Нинова е стартирала мощна офанзива срещу 43-годишния пернишки градоначалник, включваща сигнали за корупция и необяснимо богатство, подавани от приближени до нея лица до прокуратурата, Антикорупционната комисия и даже до партийните регионални структури на БСП.

В сигналите се набляга на необяснимото имотно богатство, споходило през последните 2 г. роднините на Станислав Владимиров. Неговата майка и чичо му Нено Темелков, дългогодишен шеф на пернишката структура на БСП, са се сдобили с общо 6 урегулирани поземлени имота в центъра на Перник с действащи разрешителни за строежи.

Майката на Владимиров е сложила ръка и върху няколко хиляди декари земеделски земи, за които се твърди, че са придобити на „погребални цени“ от общината в Перник. В сигналите се посочват и имена на хора, които навремето са били титулярни собственици на земеделски площи, преминали през последните години при близки роднини на Станислав Владимиров.

Кметът на Перник строи и къща на първи ръкав на гръцкия полуостров Халкидики върху терен от 4 декара, като любопитна подробност е, че изпълнител и проектант е главния архитект на община Перник. Твърди се, че Влдимиров е закупил терена в Гърция от друг българин през есента на 2020 г. срещу сумата от 160 000 евро.

Акцията срещу Станислав Владимиров – Станката е тълкувана от актива на левицата като хитър ход на Корнелия Нинова по разчистването на конкуренцията за лидерския пост в БСП. Кметът на Перник е смятан за човек от обкръжението на президента Румен Радев и като един от сигурните кандидати за председателския пост на БСП на следващия редовен конгрес, или на извънредния, който най-вероятно ще бъде свикан непосредствено след изборите на 2 ноември предвид задаващия се изборен погром за левицата.

Основен фаворит за наследник на Корнелия Нинова в БСП е Крум Зарков, който е и най-доверения човек на президента Радев във висшия партиен елит на столетницата. Някои обаче допускат, че

Крум Зарков няма да бъде „похарчен“ още тази есен за лидер на БСП, за да се намали обществения натиск към държавния глава, че е превзел напълно левицата без дори да е неин член. Заради това опцията „Станката – шеф на БСП“ не бива да бъде изключвана в задкулисната битка по овладяването на левицата. Смята се, че кандидатурата на Станислав Владимиров е финансово подкрепена от пернишкия бизнесмен Людмил Стойков. Упорито се мълви, че Станката може да бъде издигнат за кандидат за председател на БСП не от пернишката, а от пловдивската структура на левицата, която е под контрола на друг влиятелен бизнесмен – Георги Гергов.

Станислав Владимиров се ползва с противоречива слава в БСП. Той минава за един от успешните кметове на левицата с реална комунистическа закваска. Негов чичо е дългогодишния шеф на БСП в Перник Нено Темелков. Станката е потомък на убития през 1925 г. в Дирекцията на полицията комунистически деец и лидер на комунистите в Перник Темелко Ненков от десния режим на Александър Цанков след потушаването на Септемврийското въстание. Станислав Владимиров е член на БСП още от 1996 г., беше депутат в 44-ото Народно събрание (2017 – 2019 г.), преди да бъде избран за кмет на Перник на местните избори през есента на 2019 г. Оттогава Владимиров често е обвиняван в близка дружба с Бойко Борисов. Факт е, че Борисов винаги е посрещан лично от Станката при визитите си в Перник. За последно лидерът на ГЕРБ бе гост на пернишкия кмет това лято.

Станислав Владимиров бе един от първите социалисти, които публично поискаха „изчегъртването“ на Корнелия Нинова от председателския пост миналата пролет след неубедителното представяне на БСП на извънредните парламентарни избори. Впоследствие Нинова съумя да оцелее, влизайки във властта чрез коалиция с „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Яростната конфронтация между Корнелия и Румен Радев обаче най-вероятно ще изхвърли лидерката на БСП на политическото бунище още тази есен, пророкуват наблюдатели на тресящата се от скандали лява партия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране