02.01.2022 | 12:12
Когато и да арестуват Павлов, все ще е късно!
С този шеф на Булгаргаз новото увеличение на газа не е изненада
Цената на природния газ скочи с над 30 процента. Докато този шеф на Булгаргаз отговаря за 95 процента на пазара няма да имаме нормална ситуация и играта само ще загрубява.
Той поиска увеличение от 14 процента, и това остана в съзнанието на хората, но скри последното искане с реалните цени, за да остави горещия картоф в ръцете на КЕВР и отговорността също. Междувременно се опита да прехвърли отговорността на НПО и блогери като потърси вътрешния враг и ангажира ДАНС за да прикрие собствените си батаци.
Междувременно се опита да прехвърли отговорността на НПО и блогери като потърси вътрешния враг и ангажира ДАНС за да прикрие собствените си батаци.
Лошото в работата на КЕВР че като си трае са истинските причини прикрива действията на Булгаргаз и хората си мислят, че регулаторът вдига цени.
Докато Павлов е едноличен монополист на пазара на природен газ у нас, ни чакат тежки и все по-тежки дни. Той е персонално отговорен за юридически оформения отказ за внос на азерския газ в пълния възможен обем – тези 500 милиона кубически метра недовзети за 2021 година можеха да смъкнат цените, вместо да ги увеличават.
Лично отговорен е за умишлено неангажиране на капацитети на преносната система в Гърция, докато обяснява че няма възможност. И за това че Неа Месемврия не била договорна точка за внос, докато реално я ползва, но за 1/5 от количеството.
Отговорен за очертаващата се криза с недостиг на природен газ след януари, тъй като запасите от газ в Чирен няма да стигнат за втората половина на зимата, определено за месец март, след като сме изчерпали вече 50 процента. КЕВР трябваше да предупреди и да потърси отговорност – данните са публични.
Отговорен е за това, че вместо да балансира пазара и пази природния газ на съхранение, спекулира с продажби на „излишен“ газ на борсата. От една страна да продаваш газ при очевиден недостиг е престъпление срещу националната сигурност, а от друга, начинът и схемите чрез които го прави, лишава Булгаргаз от приходи, с които може да намали увеличението на цената, с която ни сурвака от 1 януари.
Именно тук КЕВР допусна голяма грешка – не разследва игрите на Булгаргаз на борсата, които го лишиха от приходи, след като продава на предварително избрани клиенти през декември по 103 лева за МТВт, а миг след това същия „излишен“ газ се препродава на многократно по висока цена. Търговци на борсата заявяват, че крайни купувачи от Румъния са се опитали да платят този газ директно на Булгаргаз, но са били насочени към „правилните“ посредници, които усвояват разлики за десетки милиони лева. Това е грандкорупция, която КЕВР не иска да разкрие, или не може. И това не е игра в полза на Промяната.
КЕВР прехвърля топката за спасението на топлофикациите на правителството, а трябваше да потърси резервите и да посочи пропуските в Булгаргаз.
Най-лошото е, че както предупредих, „юнакът“ от дрийм тийма на Делян Добрев – Борисов – Радев – Николай Павлов, разчитайки на протекцията на Радев, е подписал по време на служебния кабинет, анекс с който се е отказал от покупка на цялото количество азерски газ до юни 2022 година !?!?, които прави почти невъзможни всякакви ходове за ново предоговаряне и увеличаване на количествата. Умишлен саботаж на правителстото – защото до този момент за 2021 година сме недовзели 500 милиона кубически метра, но за 2022 сме се отказали също от толкова до юни.
Не можем да заплашим никого с арбитражен съд, защото ще ни покажат там подписа на Николай Павлов??!?
Човекът Газпром, който само за година вдигна зависимостта ни до 95 процента и изпълнява поръчката на Газпром – да не допуска чужд природен газ у нас, като плащаме почти два пъти повече за руския газ, отколкото плащат Сърбия и Турция.
Когато и да го арестуват ще бъде късно.
Илиян Василев, Фейсбук
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране