25.05.2023 | 15:59
Кой е убитият в ЮАР Красимир Каменов-Къро
В кървавата баня в Кейптаун е убито едно от децата на Къро и бодигарда му

Красимир Каменов, известен с прякора си Къро, и втората му съпругата Гергана са загинали при нападение в дома им в Южна Африка. Нападението се случва два месеца след като прокуратурата повдигна обвинения на Каменов и го обяви за международно издирване. Той беше обвинен задочно в поръчителство на убийството на бившия шеф на криминална полиция Любомир Иванов през 2022 г.

В по далечно минало Каменов беше известен като близък съратник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 г. беше обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди, но около пет години по-късно обвиненията тихомълком отпаднаха. Счита се че Къро и Таки от доста време са разделили бизнеса си и са в обтегнати отношения. Фирмите, пряко или косвено свързани с Каменов, контролират редица паркинги в София – включително този пред Централна гара.

За негова зона на контрол дълго време се приемаше и ГКПП Капитан Андреево – практическото приватизиране на всички дейности на граничния пункт, което включваше т.нар. златен гьол, лабораторията за санитарен контрол и обслужването на тировете. Покрай скандалите по темата миналата година стана ясно, че контролът над тези дружества практически е бил иззет от някогашното доверено лице на Къро – Размиг Чакърян-Ами.

По неофициална информация в последните месеци тече и опит да бъде превзет и бизнесът с паркингите на Каменов, който е съсредоточен основно в дружеството „Ауто мобайл“. Справка в Търговския регистър показва опити там като директор да бъде отстранен Филип Стоянов, който се превърна в свидетел срещу Къро. То е блокирано по искане на бившата му съпруга – Светлана Каменова, която притежава 5% от акциите.

Позабравеното име на Къро изплува през март 2023 г. По време на пресконференция, на която обеща „сериал“, главният прокурор Иван Гешев обвърза Каменов с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Според обясненията на шефа на обвинението тогава двамата бегълци от правосъдието в държавата били част от престъпен заговор за дискредитиране на държавното обвинение и лично неговия шеф. Бяха излъчени и серия аудиозаписи, за които се твърдеше, че Каменов разговаря с различни лица. Изброени бяха и няколко други имена. Пред сайта „Афера“ Каменов отрече да се участва в заговор и да познава изброените бизнесмени.

През 2007 г. приватизира борсата за плодове и зеленчуци в „Слатина“. Купувачът се представлява пред столичната агенция за приватизация от Светлана Каменова, която е бивша съпруга на Красимир Каменов-Къро. Първоначалната сделка е с консорциум, но после контролът е на Къро.

Историята на Къро: От ВИС до „Бригадата на чуковете“

Историята на Красимир Каменов- Къро минава през бурните години на 90-те. Тогава той и Христофорос Аманатидис са неразделна част от ударната бригада на ВИС-1 под крилото на Методи Методиев – Мето Илиянски. Тогава бригада на борците владее с рекет и заплахи търговския център „Илиенци“, откъде идва и прякора на Методиев. След едно убийство в охранителната фирма, ВИС-1 е поставена под натиск и мимикрира в застрахователно дружество ВИС-2.

Групата на Мето Илиянски, към която принадлежат Таки и Къро превземат общинските паркинги. Тогава председател на Столичния общински съвет е Антоан Николов, бивш съдружник на Методи Методиев, а председател на транспортната комисия Георги Василев. Така под патримониума на групата попадат едни от най-апетитните общински паркинги, като подземния паркинг на НДК, Централна гара, бул. „Арсеналски“ и други първо през съвместна фирма с апорти от общинската „Паркинги и гаражи“ във фирма „Абоба 2000“, а след вдигане на капитала на практика успява да „приватизира“ паркингите, които сега са собственост на „Ауто мобайл“, в която Красимир Каменов и до днес е съдружник.Този модел на завладяване на апетитни общински имоти се мултиплицира и върху къпалнята „Мария Луиза“, „Лятното кино“ в Борисовата градина и други.

През 2005 г. бившият шеф на транспортната комисия на София Георги Василев и съсобственик с висаджии е застрелян с да куршума пред дома си. Една от версиите е, че е заради напрежение със съдружниците си. Каменов тогава е разпитван от следствието.

В края на 90-те постепенно висаджии овладяват контрабандата през ГКПП „Капитан Андреево“ и каналите за наркотици и се включват наркоразпространението в столицата. Публичната фигура тогава е Константин Димитров- Самоковеца, застрелян в Амстердам през 2003 г.

Групата на Мето Илиянски с Къро и Таки е тази, която налага доминация силово. Красимир Каменов и неговият приятел тогава Христофорос Аманатидис-Таки бяха споменати в доклада на НСБОП, четен от вътрешния министър Георги Петканов през април 2003 г. пред комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Двамата бяха посочени като сподвижници на Мето Илиянски и свързани с наркотрафика.

През 2005 г. на 5 август е застрелян и основателя на ВИС-2 и собственик на „ВАИ холдинг“, икономическата структура на висаджии, – Георги Илиев. След неговата смърт започват крамоли в групировката за неговото наследство, като Таки и Къро се налагат над останалите. Двамата придобиват освен имотите на групировката, така и редица области, където имат влияние – например концесиите на плажовете по черноморското крайбрежие.

През 2008 г. Христофорос Аманатидис е обявен за издирване. Причината е разследване срещу т.нар. „Банда на чуковете“, които пребиват конкуренти на наркопазара в София. По делото имаше няколко осъдителни присъди на дребни изпълнители, но Таки беше оневинен от прокуратурата и свален от издирване.

През 2007 г. Красимир Каменов придобива контролът на най-голямото тържище на зеленчуци в България – борса „Слатина“, която в момента носи името „Слатина Къра“.

През 2013 г. фирма, близка до Къро, получава от държавата концесия на т.нар. „Златен гьол“ за дезинфекция на автомобили влизащи от Турция. Формалното лице е Размиг Чакърян – Ами, който към онзи момент се смята за близък до Каменов. След това овладяват и фитосанитарния контрол на граничния пункт, както и паркингите наблизо.

Не е ясно в кой момент е настъпил разрив между Аманатидис и Каменов, но Чакърян очевидно се е еманципирал и се смята по-скоро за доверен човек на Таки. По неофициална информация за да се осигури комфорт хапки от огромните постъпления от „граничния“ започват да получават и други лица и фракции с корени в 90-те.

Името на Красимир Каменов- Къро излезе и в делото за жестокия побой над журналиста от „24 часа“ Слави Ангелов през 2020 г. като поръчител на това престъпление.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране