12.05.2023 | 20:38
Кой КОЙ е от прокурорите, които поискаха главата на Гешев
Според шестимата кадровици Гешев е уронил престижа на съдебната власт, като е наредил мистичният израелски контратерорист да се включи в разследването на атентата

Шестима кадровици от Прокурорската колегия на ВСС поискаха главата на Иван Гешев, защото се намесил в разследването за атентата срещу автомобила му на 1 май. Това те сториха ден, след като кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел съобщи, че едно от първите неща, които ще направи, е министърът на правосъдието в оглавяваното от нея правителство, е да поиска освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от поста „за уронване на престижа на съдебната власт“. Според шестимата кадровици Гешев е уронил престижа на съдебната власт като е наредил мистичният израелски контратерорист да се включи в разследването на атентата, пише 24 часа.

Ето кои са кадровиците, подписали искането.

Единият е Георги Кузманов. Преди да стане член на ВСС той е магистрат в Апелативната прокуратура в Бургас. Бил е шеф на Бургаската районна прокуратура. Той е излъчен от прокурорската квота.

 

От прокурорската квота е и Огнян Дамянов, който преди кадровия орган е шеф на Окръжната прокуратура в Разград. Преди съвета цялата му професионална биография е свързана с магистратурата в Разград.

 

Останалите четирима са от парламентарната квота.

Йордан Стоев – преди ВСС е зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура. Той е във  ВСС от квотата на Обединените патриоти, и по специално е номинация на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

 

Стоев е възпитаник на Академията на МВР, като преди това е завършил средното си образование в Пазарджик. Магистратската му кариера започва през 1994 г. като следовател в Столична следствена служба, като заема тази длъжност до 2000 г. В периода 2004-2006 г. е заместник директор на Столичната следствена служба. След това отива в Софийската апелативна прокуратура.

През 2015 г.  стана известен като прокурорът потвърдил отказа на СГП да разследва депутата Делян Пеевски по сигнал на „Протестна мрежа“. През 2012 г. беше кандидат за шеф на Софийската апелативна прокуратура, но не беше избран. В началото на 2017 г. отиде в Пловдив, за да участва в делото за отстраняването на тогавашния кмет на града Иван Тотев от длъжност, което прокуратурата загуби.

Подпис под искането за отстраняване на Гешев е сложила и Светлана Бошнакова. Тя е от парламентарната квота, номинация на БСП. Преди това е прокурор във Върховната касационна прокуратура. След ВСС ще се върне отново там.

 

От парламентарната квота са и другите две кадровички, поставили подпис под искането за махане на Гешев. Това са Калина Чапкънова, която е и говорител на Прокурорската колегия и Гергана Мутафова, бивша шефка на Пловдивската района прокуратура. Те са предложения на ГЕРБ.

Калина Чапкънова е може би е най-известна на аудиторията от шестимата. Тя е била два мандата шефка на  окръжната прокуратура в Бургас и наблюдаващ прокурор по делото „Сарафово“. То се  смята за голям успех на държавното обвинение, въпреки че подсъдимите по него получиха доживотни присъди без замяна задочно, като изобщо не се знае дали помагачите на атентатора. В свои интервюта  преди години някогашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е казвал, че бургаските депутати на ГЕРБ са препоръчали Чапкънова за ВСС. 

 

Подписала искането е и Гергана Мутафова, бивша шефка на пловдивската районна прокуратура. Преди да поеме районната прокуратура в Пловдив, тя оглавява районната прокуратура в Асеновград.

През 2017 г. Мутафова опита първо да влезе във ВСС от  прокурорската квота. Беше предложение на колегите си от Пловдивския апелативен район. След като не влезе от прокурорската квота, влезе от парламентарната по предложение на ГЕРБ.

 

Ето какво пишат шестимата в своето предложение.

Чуждият гражданин е представен на следователите, които извършват огледа и на директора на службата като „израелски експерт по контратероризъм, доведен по разпореждане на г-н Иван Гешев. Не им е предоставена информация за него (самоличност, заемана длъжност, опит и т.н.). Той не е държавен служител, нито е ангажиран с разследването по някакъв законен способ, няма и каквото и да е процесуално качество. Държавата Израел няма отношение към посещението му у нас. Въпреки това, по пряко разпореждане и преки устни указания на главния прокурор Иван Гешев, лицето, представено на разследващите органи като „израелски експерте допуснато на самото местопроизшествие, за да огледа непосредствено мястото на взрива“, изтъкват шестимата членове на ПК на ВСС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране