10.06.2021 | 16:48
Кой предупреди Пеевски за санкциите на САЩ?
В последните месеци олигархът на ДПС се освободил от множество фирми

Бившият премиер Иван Костов зададе въпрос, който според него „никой не се осмелява“ да постави:

„Администрацията на президента Байдън дължи отговор как, кога и от кого е бил предупреден Пеевски, за да се опита да прикрие собствеността си с фалшиви продажби на свои активи и участия. Всички видяхме, че той изпълни множество маневри, за да изчезне от собствеността на много фирми. Знаеше ли някой в България, че точно той ще бъде санкциониран? Откъде е разбрал? Това е съществен въпрос. От този въпрос зависи ефикасността на санкциите – могат ли да постигнат целите си, ако предварително са били предупредени някои от тези, срещу които са насочени“.

Иван Костов коментира, че принципната цел на тези мерки е унищожаването на корпуционните мрежи на нарушителите на човешки права чрез прекъсване на операциите им в щатски долари и активи в САЩ, независимо от причинените съпътстващи щети на икономиката и бизнеса.

„Смисълът на санкциите е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните операции на корупционните мрежи. Това не е ядрен взрив, това е изсушаване на тези мрежи, за да не могат да функционират“, коментира Костов в четвъртък пред БНР.

Той постави въпрос пред Управителния съвет на БНБ как защитава българските банки от риск да не попаднат под санкции.

Ако продължават да обслужват левовите сметки на санкционираните лица, самите банки ще подлежат на санкции от страна на САЩ, отбеляза Костов и допълни, че в такъв случай БНБ не пази интересите на вложителите в банките.

Според него БНБ трябва да излезе с документ, с който да предупреди банките за рисковете, които поемат и да изиска от тях планове как управляват тези рискове. „Дават ли си сметка, че те не пазят интересите на вложителите в рискови банки? Изпълнява ли си (БНБ) дълга пред обществото, или пак ще стане като с КТБ“, запита риторично Костов.

Според него банките трябва да бъдат предупредени за рисковете, които поемат, защото има банки, които са дали кредити, държат авоари на санкционираните лица: „Ако БНБ не направи това, ги лишава от основание те да предприемат мерките, които трябва да бъдат осъществени, за да бъдат защитени банките и техните вложители, което е по-важно“.

Ако не направи това, БНБ ги лишава от основание да предприемат мерките, които са необходими, изтъкна Иван Костов. Той коментира, че не може да си обясни защо БНБ не прави това. Имал едно обяснение, което се надява да не е вярно и не го сподели публично.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране