05.06.2021 | 11:01
Който работи с Божков и Пеевски – в черен списък
От управлението на страната ще бъдат отстранявани лица, свързани с наказаните по закона "Магнитски" бизнесмени

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, то те ще бъдат поставени в рестриктивни списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите. Това обяви финансовият министър Асен Василев пред БНТ. От думите му не стана ясно какво ще означава свързани, по какъв начин ще се установява това, както и за какъв кръг длъжности ще ксе разпротират тези мерки.

Той увери, че всичко, което бъде открито, ще бъде абсолютно публично – кои от държавните дружества и кои лица попадат в тази списък на свързани лица. Това се отнася и за частни структури. „Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании“, обясни Василев.

Веднага след това стана ясно, че Националната агенция по приходите вече е публикувала на сайта си списък с 64 фирми и организации, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Засега той е идентичен с този на огласените от САЩ компании, на които американската страна също наложи рестрикции заради връзката им с тримата санкционирани българи. Очевидно обаче той ще се увеличава с всички новооткрити свързани лица и дружества.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране