20.08.2022 | 19:05
Кокошки откриха древен подземен град в Турция
Древното му име е Еленгубу. Намира се на 85 метра под повърхността на Земята

Под Кападокия в Турция се намира Деринкую, подземен град, в който някога са живели 20 000 жители. Древното му име е Еленгубу. Намира се на 85 метра под повърхността на Земята и има цели 18 нива на тунели. Той е бил обитаван от хилядолетия – там са живели фригийци, перси, християни от византийската епоха и много други народи

Кападокийските гърци го напуснали през 1920 г., тоест когато заварили турците. Тогава те масово избягали в Гърция.Не само, че подземните зали се простират на стотици километри, но има и над 200 отделни града, които образуват огромна „подземна мрежа“.

Неназован жител „преоткрива“ града през 1963 г. А именно пилетата му продължили да бягат и така отишли в този град. Там е имало хранилища, обори за добитък, училище, винарна… През 1985 г. Деринкую е поставен под закрилата на ЮНЕСКО.

Точната дата на построяването на града все още не е известна. Споменава се за първи път в творбата „Анабазис“, написана от Ксенофонт през 370 г. пр.н.е. В тази книга той говори за хората от Кападокия, които са живели в къщи под земята. Това явление било необичайно за него, като се има предвид, че повечето от жителите тогава живеели в селища върху околните скали.

Смята се, че по-голямата част от Деринкую е построена от фригийците, защото те са имали средствата да построят сложно подземно съоръжение. Те съставляват едно от най-известните кралства в Анатолия.Деринкую е използван за складиране на стоки, но също така е направен, за да могат жителите да се скрият от нашествениците. Смята се, че през византийската епоха там са живели около 20 хиляди души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране