30.07.2021 | 14:38
Консул на Барбадос, позиращ с „Ролекс“, ще ни управлява от името на Слави
Петър Илиев е зет на едно от най-емблематичните имена на "Позитано" 20 - Пламен Червеняков

Пловдивският адвокат Петър Илиев е най-вероятният кандидат на „Има такъв народ“ (ИТН) за министър-председател. В оттегления първи проектокабинет на партията той бе номинация за министър на правосъдието.

Партията на шоумена Слави Трифонов ще вземе първия мандат за съставяне на правителство в 17 ч. в петък. От ИТН все още отказват да обявят името на кандидата си за премиер преди той да получи мандата от Румен Радев. Въпреки това от повече от седмица неофициално се говори, че именно Илиев ще поеме поста.

Представители на „Има такъв народ“ са потвърдили в неофициални разговори с представители на други парламентарни групи, че ще издигнат именно Илиев.

Адвокат Илиев е доктор по право и главен асистент в Юридическия факултет на Софийския университет, където преподава „Конституционно право“ и „Права на човека“.

Може би най-важната подробност в политическия профил на адв. Илиев е заслугата му за провеждане на референдума през 2016 година, работейки без пари за каузата на екипа на Слави Трифонов.

Веднага след това са неговите връзки с БСП. Кантората му е била консултант на парламентарната група на БСП в 44-ото Народно събрание. Адвокатът е зет на едно от най-емблематичните имена на „Позитано“ 20 – Пламен Червеняков, който в момента е близък организационен сътрудник на Корнелия Нинова.

Извън това адв. Илиев е основател и управляващ съдружник в елитната пловдивска адвокатска кантора „Илиев и партньори“. През 2020 година адвокатът получи наградата „Адвокат на годината“ от Балканската медийна асоциация. Неговата кантора е била носител на наградата „Адвокатска кантора на годината“, връчвана от същата организация.

Завършил e висшето си юридическо образование (магистърска степен по право) в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ с пълно отличие (диплома отличен 6.00) и e първенец на випуска, за което е получил отличителния златен знак за пълно отличие от ректора на университета.

Той има и стабилни връзки с бизнеса. Адв. Илиев е председател на Канадско-българската търговска камара, председател е на Българската икономическа камара и на Карибско-българския бизнес клуб.

Любопитна подробност за Петър Илиев е, че е почетен консул на Барбадос и ръководител на Консулството на Барбадос в България. Островната държава е една от най-известните офшорни зони в света. Тя бе включена преди две години в черния списък на ЕС, заради славата си на „данъчно убежище“ и бе извадена оттам едва на 22 февруари 2021 година.

Адвокатът е основател на счетоводно дружество „Легамакс Акаунтинг“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране