30.05.2021 | 11:52
Костадин Ангелов е фалирал Александровска болница
Сертификатите за ваксина ще се свалят без е-подпис

Едно досадно изискване, което предизвика множество проблеми за гражданите, ще бъде най-сетне отменено. По настояване на здравния министър Стойчо Кацаров „Информационно обслужване“ премахва изискването за квалифициран електронен подпис за изпечатване на ваксинационен сертификат от сайта на националната здравно-информационна система. Това съобщи самият министър в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Кацаров не каза кога точно се въвежда облекчението. Необходимите данни за сваляне на сертификат без е-подпис ще са номерът на поставената ваксина (от картончето, което човек получава от ваксинационния кабинет), ЕГН и номера на личната карта, обясни той.

Заради изискването за е-подпис първоначално се стигна до въвеждане на солени такси за издаване на уж безплатния сертификат, както и до разкарване на хора между личните лекари и ваксинационните центрове. Този процес бе нормализиран до голяма степен, но пък се задава подмяна на сертификатите с одобрения единен европейски документ. Образците за него вече са утвърдени у нас и в този вид би следвало да се издават всички сертификати от 1 юни нататък. Старите сертификати пък ще важат до средата на юли. Освен през интернет, новите сертификати би следвало да се получават там, където е издаден и старият сертификат, както и при личните лекари, а също и в офисите на „Информационно обслужване“, където ги има.

Ситуацията с коронавируса в момента е спокойна, но броят на ваксинациите остава малък, особено сред възрастното население, отчете Кацаров. Областните управители са инструктирани да обсъдят с кметовете по места организирането на информационна кампания и срещи, с които да се даде тласък на ваксинационния процес. „Ваксинационният план бе сбъркан през декември – не бе даден приоритет на възрастните хора и това доведе до смъртта на над 20 000 души. Сега организацията е на високо ниво, но хората не желаят да се ваксинират“, коментира министърът.

Засега няма риск голям брой ваксини да излязат от срок на годност, увери Кацаров. Освен че изпращаме 50 000 ваксини на Македония по линия на БЧК, вероятно ще дарим ваксини и на други страни от Западните Балкани. Интересът от тях е голям, много турци също пътуват до България за ваксинация, само нашите сънародници нямат интерес, коментира той.

По повод възложения на Националния център по обществено здраве анализ на причините за високата смъртност в пандемията и действията на властите, Стойчо Кацаров коментира: „26 000 души повече са умрели в края на 2020 г. и това трябва да се разследва. Първата задача не е да се търси отговорност, а да се разследват причините, за да не се повтори това нещо. Ако ние не анализираме причините, то ще се случи отново и отново. Ако сме разумни хора, сме длъжни да проверим тези обстоятелства и да си изведем поуките от тях“.

Този начин на говорене бе особено чужд на Бойко Борисов и неговите министри, които не само не признават трагичните измерения на пандемията у нас, но и твърдят, че сме постигнали невероятни резултати. Едно класическо изказване на Борисов бе: „Ти, Ангелов, трябва да останеш в историята като министъра, докарал милиони ваксини“, въпреки че истината бе точно обратната – България нямаше ваксини в ключовите месеци за ваксинацията в началото на годината. На изпроводяк пък самият Ангелов заяви, че „с облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта“.

Управлението на пандемията беше истинска катастрофа – ние бяхме на първо място по смъртност, останахме последни по ваксинация, правехме най-малко тестове в Европа, а ограничителните мерки се определяха според предизборните цели, коментира служебният министър. Той не пропусна да отбележи, че ако се установят грешки и незаконно поведение от длъжностни лица, е редно да им се потърси отговорност. По повод нападките от предишния кабинет, Кацаров каза: „Вместо да се засрамят, те търсят под вола теле и си измислят някакви проблеми“.

68 млн. лв. обща финансова загуба има в Александровска болница, болницата е в лошо финансово състояние, каза още здравният министър. Дълговете са натрупани по времето на Костадин Ангелов като шеф на болницата. На започналите протести в защита на болницата, министърът отговори така: „Тези проблеми не са инициирани от мен. Не аз съм довел болницата до това състояние, не аз съм инициирал противоречията между хората в нейното управление. Проблемът е ескалирал до мен и аз съм длъжен като министър да взема мерки“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране