05.02.2023 | 11:36
Костов нападна Радев: Президентът говори като руски агент за влияние
Смешно е да се твърди, че служебното правителство е овладяло енергийните цени, счита бившият премиер

Остри критики към държавния глава Румен Радев по повод позицията му за войната в Украйна отправи бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов. Според Костов Радев говори като руски агент за влияние и това е една от причините българското общество да е объркано в оценките си за войната.

„Имаме голям проблем с позиционирането ни като общество. От най-авторитетни места не се формулира ясно политиката нито на НАТО, нито на ЕС. От тези най-авторитетни места не говорят и не убеждават българското общество, че тази позиция е правилна. Вместо това чуваме президента да използва думата войнолюбци. Кои са войнолюбците – цялото НАТО и ЕС? Той говори като руски агент за влияние. Не може да има толкова мощни руски агенти за влияние, те да са постоянно по телевизията и българското общество да се ориентира“, коментира Костов в интервю за БНТ.

Според Костов са нелепи и внушенията, че служебното правителство е овладяло цените в енергетиката. „Това е като видяла жабата, че коват вола, и вдигнала крак. Овладяването на цените на газ, петрол, електроенергия, е резултат от мощна политика на ЕС и САЩ. Не на нашето служебно правителство, нелепо е да се говори това, смешно“, коментира Костов. Според него недопустимо се играе и със страховете на хората за криза и галопираща инфлация. „Не може да има криза, когато има икономически растеж. Анализът при инфлацията трябва да е много задълбочен, но е истина, че тя засилва неравенствата, защото много от хората пазаруват главно от малката кошница, която поскъпна“, коментира Костов. Според него принос за инфлацията имат Кирил Ананиев като финансов министър на ГЕРБ с политиката по увеличаване на доходи. „За съжаление Асен Василев продължи тази политика“, каза Костов.

Внушенията, че на предстоящите избори няма нищо ново, не са основателни. Има нещо ново – и това е коалицията между две партии, които са намерили да решат вътрешните си проблеми и да работят заедно, коментира още Костов. Според него десницата не прави непростим компромис в коалирането си с „Продължаваме промяната“, но Костов изрази надежда все пак оттам да могат да наложат свой отпечатък върху бъдеща програма за управление. На въпрос за разделителните линии между партиите Костов изтъкна аргумент, споделян и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – постигнатото евроатлантическо мнозинство в парламента по важни теми като помощта за Украйна.

„Има 173 депутата, няма връщане назад. Има обаче друга пропаст – че Борисов продължава да управлява. Да, това наистина е така. Блокирането на този парламент попречи на изваждане на хора от ключови позиции на мафиотската пирамида, настанена в институциите на властта. Не може тази битка да спре по средата“, заяви Костов.

Бившият премиер коментира и напрежението със Северна Македония, като припомни голямата помощ, която България и е оказвала през годините. Тези репресии на етническа основа са недопустими за Европа. Това е брутално нарушаване на всички норми – да го пребиваш, да стреляш по него, да му палиш сградите. Те прекрачват граници, които идентифицират Европа като общност“, каза Костов.

2 коментара

  1. Kristin каза:

    Да, абсолютно прав сте!

  2. Анонимен каза:

    Da, absolutno prav cte!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране