01.06.2021 | 14:55
Кьовеши идва в България
Главният прокурор на ЕС остро нападна Иван Гешев заради провала на българските кандидатури на европрокуратурата

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще посети София съвсем скоро. Това съобщи тя в интервю за БНР, след пресконференцията в Люксембург по повод официалния старт на Европейската прокуратура. Кьовеши не уточни какво има предвид под „съвсем скоро“, но допълни, че ще даде информация на по-късен етап.

На въпрос за причините, поради които Европейската прокуратура отхвърли 6-има от десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България, Кьовеши отговори: „Ние си имаме вътрешните процедури и като се опираме на тях, трябва да проверим дали кандидатите отговарят на критериите за изборност. Има и други, като например опита, който те притежават, за да разследват финансови измами. В някои от случаите кандидатите нямаха прокурорски опит, за да изготвят обвинения, или да пледират в съда“.

Лаура Кьовеши допълни, че институцията е следвала европейски критерии, като е трябвало да приложи едни и същи правила за всички 22 страни.

„Не можем да правим отстъпка за никого“, бе категорична тя и допълни, че очаква новите кандидатури възможно най-бързо, за да може Европейската прокуратура да е напълно действаща. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обаче не дава никакви признаци, че бърза да отговори на Кьовеши. Точката не присъства и в дневния ред за заседанието й на 2 юни.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране