20.03.2023 | 13:14
КПКОНПИ скри милионите на Слави
Антикорупционната комисия погази съдебно решение за достъп до информация

Антикорупционната комисия КПКОНПИ скри резултата от проверката, която е направила на имуществото на лидера на ИТН Слави Трифонов, въпреки че съдът постанови, че това е публична информация. „Сега“ спечели дело за достъп до информация срещу КПКОНПИ, като Административният съд в София даде ясни указания на комисията за това какво е публична информация и й върна преписката за ново произнасяне.

„Сега“ потърси информацията за Трифонов миналата есен – колко пъти той не е изпълнил законовото си задължение да декларира имуществото си, проверен ли е от КПКОНПИ, глобен ли, каква му е глобата и дали е събрана. А също и дали комисията потвърждава твърденията на Трифонов, че той е бил проверен и не са открити проблеми. След като КПКОНПИ отказа да отговори, беше заведено и спечелено дело за достъп до информация. Това обаче явно не е достатъчно за комисията.

Преди дни членът й Пламен Йоцов изпрати следните отговори: Трифонов е задължен да подаде декларация за имущество и интереси като избран за депутат от 45-ото Народно събрание, както и като партиен лидер. През 2021 г. и през 2022 г. на Трифонов са издадени актове за установяване на административно нарушение – неподаването на декларация. През 2022 г. на Трифонов е издадено и наказателно постановление, с което му е наложена глоба. КПКОНПИ не споделя в какъв размер е тази глоба, по закон е между 1000 до 3000 лв. Тя е платена в 14-дневен срок, обяснява обаче Йоцов.

Той твърди, че срещу Трифонов е имало проверка, която да установи дали разходите му съответстват на приходите. Според Йоцов обаче резултатът от проверката е класифицирана информация, той не е свързан с дейността на комисията, гражданите не могат да си съставят мнение за дейността й от този резултат и затова той не е обществена информация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране