23.01.2015 | 11:25
Кралят на Саудитска Арабия почина
Цената на петрола леко се повиши

Саудитският крал Абдула почина на 90 години и на трона се възкачва неговият брат Салман, съобщи дворецът в официално изявление, предадоха агенциите. За нов престолонаследник е определен принц Мукрин ибн Абдул Азиз ал Сауд, полубрат на Абдула.

На 31 декември 90-годишният монарх беше приет в болница с пневмония. Кралят е починал в 1 часа в петък (полунощ българско време) и ще бъде погребан още днес след обедните молитви, посочват от двореца.

Абдула е  шестият по ред крал на страната. Той е син на първия монарх Абдул Азиз ал Сауд. Абдула се възкачи на трона на 1 август 2005 г. след смъртта на брат си крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995 г.

Възрастта и многократните му престои в болница редовно подхранваха слухове във връзка с бъдещото управление на саудитското кралство, което е основен производител на петрол и ключов фактор в близкоизточната политика.

През 2012 г., след смъртта на престолонаследника принц Найеф, за престолонаследник беше обявен принц Салман ибн Абдул Азиз ал Сауд, който също е полубрат на Абдула.  Принц Мукрин е роден през 1945 г. и е най-малкият син на основателя на Саудитска Арабия – Абдул Азиз ал Сауд.

След вестта за кончината на саудитския монарх президентът на САЩ Барак Обама почете паметта му и го нарече ценен приятел и прям и смел ръководител.  Френският президент поднесе съболезнования на саудитския народ и също почете паметта на „държавника, чиято дейност беляза дълбоко историята на страната му“.

Пазарите реагираха

Смъртта на краля се случва и на фона на голяма несигурност на енергийните пазари, белязана от един от най-големите спадове на световните цени на петрола от десетилетие. След новината за кончината на Абдула цените на петрола скочиха при азиатска търговия тази сутрин. Лекият суров петрол поскъпна с 2% и се търгуваше на азиатската борса на цена от 47.76 долара за барел. Още с отварянето на търговията брентът се поакчи с 1.5 на сто до 49.1 долара за барел.

„Страхът от неизвестното ще бъде в полза на цените на петрола. Крал Абдула бе архитектът на настоящата стратегия за запазване на високите добиви и за притискането на малките производители, вместо да се намалява производството“, коментира пред Ройтерс анализаторът Джон Килдъф. Цените на петрола се сринаха наполовина от юни 2014 г. насам.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране