27.02.2023 | 11:44
Краставиците вече струват колкото свинското месо
Домати по 3,50 лева бройката се появиха на пазара, ще поскъпват още. Очаква се да поевтинят, чак в навечерието на Великден

Краставицата на българския пазар вече достигна цената на свинското месо, установи проверка на “24 часа”.

Килограм краставици, независимо дали са вносни или произведени в родни оранжерии, се продават по борсите за 6 лева килото, а в магазините цената им е 7 лева, не липсват и случаи, в които се продават по 7,99 лв.

Средната цена на килограм свинско месо по магазините е около 11,50 лв., но почти няма уикенд, в който търговските вериги да не правят промоции, при които дори свинските котлети често струват по 7,90 или 8,40 лв. килото. А някои видове като например свинското за готвене, дори без да са на промоция, струват толкова.

Цената на краставиците на едро тръгна нагоре още преди две-три седмици, но само за последните 7 дни тя се е покачила с още 27%.

Според шефа на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов такива аномалии при оранжерийното производство винаги се случват през този сезон, само че досега не са биели на очи, защото като цяло цените са били по-ниски.

През февруари родното производство вече е свършило, а южните ни съседки Турция и Гърция все още не са извадили на пазара първите количества, отглеждани на полето.

“Към средата на март и още повече в навечерието на Великден зеленчуците ще започнат да поевтиняват. Аз обаче очаквам доматите през близките дни също да поскъпват”, каза Иванов в интервю за “24 часа”.

Междувременно в две от търговските вериги у нас през седмицата се появиха испански домати, които се продават на бройка. В едната верига един домат струва по 4,19 лв., а в другата – по 4,50 лв., но още на втория ден е обявено намаление и вече се продават по 3,50 лв. Самите домати не са особено големи – по около 200-250 грама е единият, т.е. един килограм излиза по над 14 лева. Все пак масовите домати са по около 4,20 до 5 лева килото.

В България за разлика от Великобритания в момента няма липса на домати, краставици и други зеленчуци. У нас и сега се внасят масово оранжерийни домати и краставици от Гърция, Турция и Албания. На Острова закъсаха заради намалелия внос от Испания и Мароко, където реколтата се провали заради лоши метеорологични условия. Но търговците в Англия решиха да не вдигат цените, а вместо това супермаркетите въведоха лимит при продажбата им.

Повечето основни хранителни стоки не са поскъпнали през последната седмица или са увеличили цените си на едро с много малко, но заради гигантския скок при оранжерийното производство тържищният индекс продължава да се покачва.

Средната, по която се продават по тържищата, е 37 ст. бройката, докато в магазините стига до 55 ст. Това се отнася за яйцата размер М. При по-големия размер – L, особено ако са от свободни кокошки, цената е вече 70 ст., дори може да стигне 77 ст.

Голямата разлика се обяснява с това, че производителите на яйца и птици почти без изключение не се занимават сами с опаковането, съхранението и транспорта на тази продукция. Тези скъпи дейности са в ръцете на външни фирми и се получава така, че докато яйцата стигнат до рафта на магазина, те са минали през няколко ръце, което ги е оскъпило доста. Все пак големите търговски вериги вече изписват на етикетите с цените не само колко струва кутията с яйца, но и колко излиза една бройка и това улеснява клиентите да се ориентират дали да купуват.

От началото на годината до края на февруари цените на хранителните стоки на едро са се повишили с около 6%, като това се дължи най-вече на сезонните плодове и зеленчуци. Това засегна и зеленчуци като картофите, зелето, морковите и други подобни, които традиционно имат ниска цена.

Ябълките поскъпнаха само за последната седмица с нови 3%, като при тях има и рекордно високо оскъпяване, докато стигнат до рафтовете на магазините – от порядъка на 79-80 процента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране