21.11.2021 | 15:50
Кремъл напомни на Ердоган, че неговата прародина е в днешна Русия
Родоначалието на всички тюрки е в Алтай, каза говорителят на Кремъл

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков изрази съжаление, че на карттата на тюркския свят, която лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели подари на турския президент Реджеп Ердоган, не е обозначено с червена звезда, че неговият център се намира не в Турция, а в Алтай – в Русия. Говорителят на Кремъл отправи забележката си в ефира на телеканала „Россия-1“ по време на предаването „Москва. Кремъл. Путин“, цитирано от ТАСС.

„Нашите турски партньори развиват идеята за турското единство и това е нормално. Аз само мога да съжалявам, че на картата все пак не стои голяма червена звезда в центъра на тюрския свят. Този център не е в Турция, а е на територията на Руската федерация, в Русия“, каза Дмитрий Песков, който отлично владее турски език и два пъти е бил на дипломатическа служба в Анкара. „Това е свято място за всички тюрки, откъдето води началото си техният род. Казвам го като тюрколог“

В страницата в Туитър на ПНД бе поместена снимка на Ердоган и Бахчели, хванали в рамка картата на т.нар. тюрски свят. Към него е включена голяма част от руската територия. С червен цвят са Турция, Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. В оранжево са земите на България и още няколко балкански държави, част от Иран, южните райони на Русия, а също голяма част от Сибир и Западна Монголия.  Жълти са Алтай, Якутия и Синцзян-Уйгурският автономен район в Китай. Какво означават тези цветове не е посочено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране