04.07.2022 | 19:55
Криптокралицата Ружа: руса, с нов нос и на яхта в Средиземно море?
Медийните интерпретации за измамницата бележат връх, след като ФБР я вкара в топ 10 на най-издирваните лица

След като в началото на месеца ФБР подреди българката Ружа Игнатова в топ 10 на най-издирваните престъпници, медиите в Европа я превърнаха в централна тема. Основният въпрос, задаван в публикациите, е къде се е укрила криптокралицата Игнатова. Измамницата д-р Ружа Игнатова (42 г.) бяга с германски паспорт и 4 милиарда евро, оповестява „Билд“, подчертавайки, че обявената награда за информация, която може да доведе до задържането на Игнатова, е 100 хиляди долара.

Германското издание припомня историята на издирваната за криптоизмами българка. Игнатова е родена в България, но заминава да учи в Шрамберг, Германия, следва право в Констанц и има докторска степен. Тя има германско гражданство. Ружа Игнатова е смятана за високоинтелигентна, а в основаната от нея през 2014 година криптокомпанията OneCoin инвеститорите са вложили над 4 милиарда евро. Смята се, че само в Германия Игнатова и съучастниците ѝ са присвоили 88 милиона евро. Въпреки всички обещания на компанията ѝ, т. нар. OneCoin дори не съществува като валута. През 2017 г. кралицата на криптовалутите изчезва, заедно с парите. Тя е издирвана от Интерпол в 194 държави и е на второ място в списъка на най-издирваните лица от ФБР, се посочва в публикацията.

Във Великобритания също се продължава медийния интерес към криптокралицата. Журналистът Джейми Бартлет е написал книга за нейното бягство, разговарял с хора, които са я виждали, и вярва, че Игнатова живее на яхта в Средиземно море. Според него измамничката е претърпяла и няколко козметични операции.

„Билд“ пък цитира разследващи полицаи, според които Игнатова в момента е руса и стройна, има нов нос и челюст, бузи и устни.

Особено важен център за бизнеса на криптокралицата е Дубай. През 2020 г. властите в емиратството размразиха нейните сметки, въпреки че повече от година преди това американското министерство на правосъдието повдигна обвинения срещу нея и определи OneCoin като „измамна криптовалута“. Месеци по-рано нейният бивш близък сътрудник – юристът Марк Скот – беше признат за виновен за изпирането на 400 млн. щатски долара. Би Би Си обръща внимание и на твърденията, че д-р Ружа Игнатова е сред най-големите инвеститори в биткойни в света. Възможно е тя да притежава 230 хиляди от тях. Дори след срива в стойността на най-популярната криптовалута, това би се равнявало на около 5 милиарда щатски долара. Пари, които са повече от достатъчни, за да ѝ помогнат да продължи да се крие, отбелязва медията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране