11.06.2021 | 10:38
Кристалина лобира за втори мандат на шефа на БНБ Димитър Радев
Калин Христов иска поста му, играе с ДПС и "Има такъв народ"

Кристалина Георгиева е била, а може би още е на тайно посещение в София. Очевидната причина е лобиране за издигнатия от нея гуверньор на БНБ Димитър Радев.

Той разчита през юли новият парламент да му даде втори мандат начело на банката след тоталния провал на първия – неуспешни стрестестове на банките, липса на адекватен контрол върху частна банка и върху ББР, подозрително и на ръба на закона бързи лицензирания за Общинска банка, подозрителни игри при банка „Виктория“, назначения на дъщерята на шеф на ДАНС без образование, както и на депутатски съпруги и сестри, пише „19 минути“.

Като подчинен на икономическия вицепремиер на Виденов Румен Гечев, в чийто ресор той беше зам.-министър на финансите, причинил неадекватното управление, довело до 1 долар за 3000 лева, хиперинфлация и изяждане на спестяванията на българите за половин век назад, гуверньорът разчита на подкрепа и от икономиста на БСП.

По-близкият до ДПС и наложен по втория начин от Сараите за подуправител на БНБ Калин Христов също не си губи времето. Той разчита на подкрепа от ИТН – партията на Слави и от червения депутат Петър Кънев, на когото дава като ресорен поръчки за печат на бюлетини като подизпълнител на печатницата на БНБ, въпреки че тя няма никаква нужда от неговата помощ.

Двете дами от президентската квота и особено зам.-министърката от кабинета Орешарски Людмила Елкова също играят за Калин Христов. Според високопоставени финансисти те са дистанционно управлявани от съветника на държавния глава Николай Копринков от с.Труд, чиято формално подчинена, но де факто ръководеща до неотдавна в президентската администрация беше съпругата на фаворита за обществени поръчки на ГЕРБ и БНБ Кънев, водач на листата на БСП в Бургас за 6-и мандат в НС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране