18.04.2021 | 11:21
Кунчев: Никой не ме пита искам ли в НОЩ, никой не ми каза, че се закрива
Държавният здравен инспектор смята за грешка разформироването на Националния оперативен щаб

Държавният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев смята за грешка разформироването на Националния оперативен щаб (НОЩ).  „Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения“. обясни Кунчев пред БНР.

Той обясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит.

„Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа“, каза той.

Доц. Кунчев заяви, че работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от COVID-19.

„Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това – неминуемо ще има отражение на заболеваемостта“, категорично заяви той и уточни, че ще посъветва да се отложи отварянето на нощните заведения.

По думите му България се движи по ръба на бръснача и поясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите – инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н.

Данните сочат, че днес, 18 април, заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база.

Според доц. Кунчев колективен имунитет може да бъде постигнат през август.

„Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите“.

Кунчев е категоричен, че е наложително да се разработи и стартира кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

Той определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране