24.03.2015 | 12:04
Купувачът на Виваком придобил още 5 фирми
LIC33 е закупила 43% от Виваком, 100% от НУРТС, 91% от Дунарит, 91% от Авионамс и 100% от Фърст диджитъл

Създадената специално за целта компания LIC33 ще придобие дялове в БТК („Виваком“), военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“, НУРТС, пийпълметричната агенция „Гарб“, втория цифров мултиплекс Фърст диджитал“, който разпространява единствено сигнала на БНТ.

Това съобщи Пиер Луврие, шеф на компанията на пресконференция в София. По думите му продавачът е получил 1 евро. Така за пръв път се посочват конкретно имената на компаниите, дялове, в които ще бъдат придобити. През миналата седмица беше обявено само името на БТК.

Луврие посочи, че във „Виваком“ ще бъдат придобити 43 на сто, а в „Дунарит“ и „Авионамс“ по около 91 процента. Той съобщи и че се предвижда „Виваком“ и НУРТС да се обединят. Инвестираме собствени средства, каза още Луврие и допълни, че плановете са новият собственик да не съкращава от общо 4500-те служители на всички компании.

Щом се справим със задълженията на тези дружества и сме постигнали предсказуемо състояние, ще мислим за реинвестииции в тях, допълни Луврие.  Не сме тук за два месеца, а за дълго време, заяви той.  До този момент не се споменава името на Цветан Василев, собственик на посочените компании. В презентацията, раздадена предварително, се говори за „продавача“.

Беше изрично подчертано, че продавачът е изцяло „извън ситуацията“ по тези сделки, продава всичките си дялове в тях. „Той продаде всичките си активи и не очаква в тази ситуация повече“, каза Брус Бауер и допълни, че с „продавача споделяме едно и също желание – за изплащане на задълженията в интерес на България“.

Никой не стои зад нас, искаме всичко да е прозрачно, увери Луврие. Той обясни, че от 15 години инвестира в проблемни компании и досега винаги е стоял извън общественото внимание. Причината сега да се покаже била, че „тази ситуация“ е изключително чувствителна за България. „Изправяме се пред вас, за да покажем, че сме тук, за да стоим дълго и имаме този опит, който е необходим в ситуацията.“, обясни Луврие.

От думите му се разбра, че досега не е имало разговори с представители на правителството, каквато била обичайната практика на тези инвеститори. Беше подчертано, че интересите на компанията съвпадат с интересите на българското правителство. „Ние ще донесем решението на тази ситуация“, обяви Луврие.

По думите му вече се водят разговори с кредиторите на дружествата. Беше показан паспортът на Луврие като доказателство, че е гражданин на ЕС – от Белгия, но паспортът му бил издаден в Москва, защото там живеел. Това вече не било така, тъй като там бил в опасност и се наложило да напусне.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране