04.11.2022 | 14:04
Купуваме нови 8 самолета F-16 на хартия
ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС и БВ гласуваха "за", "Възраждане" и БСП застанаха от другата страна

След бурни спорове защо да даваме пари за нови самолети от САЩ, след като нито една машина не е пристигнала, в крайна сметка депутатите решиха България да купи нови осем F-16. Това гласуваха народните представители, след приемането на Инвестиционния план, предложен от кабинета. Новите осем машини минаха със 162 гласа „за“, 49 „против“, а 11 се въздържаха.

Преди решението, бойните машини предизвикаха всевъзможни остри реплики и недоволство, заради вече втръсналия казус как милиардите са дадени, а изтребители няма.

11% от сумата да се плати преди, а 89% – след идването на първия транш самолети, посочи бившият премиер Кирил Петков. От юли 2022 г. имало писмо от Агенцията по сигурност на САЩ, което давало зелена светлина да преразгледаме плащанията в случай на забава на доставката от първия транш. „Това дава преговорно предимство на България, от което държим Министерския да се възползва. Това е условие ПГ на „Промяната“ да подкрепи проекта“, заяви съпредедателят на партията.

Цончо Ганев от „Възраждане“ атакува предходния кабинет на ПП, БСП и ДБ, че не са се възползвани от споразумение за индустриално сътрудничество със САЩ. Министър Даниел Лорер и министерството му „пропуснали“ да го задвижат, въпреки готовността на Щатите. според Ганев е могло наш военно промишлен завод да извършва „евентуални ремонтни дейности на колесниците на тези чертежи“.

От БСП контрираха, че когато са гласували против ф-16 „Възраждане“ ги нямало на политическия хоризонт, в предното НС пък цялата им група гласувала за ф-16, което предизвика подвиквания от залата.

Даниел Лорер поиска лично обяснение, но преди това Атанас Славов от ДБ обяви, че „Възраждане“ не уважават сключените договори и ги обвини в невежество. „България е избарала да е член на НАТО, за което има международен договор и по силата му самолетите на НАТО, заедно с българските самолети, не са чужди, а съюзнически самолети“, настоя той.

Георги Свиленски от БСП също скочи на „Възраджане“ и заяви, че през цялата предизборна кампания са се обяснявали гласували ли са, или не за ратификацията за стари ф-16, не за новите. И извади разпечатка с 11 гласа от 27 юли в пленарната зала. Хората на Костадин Костадинов били против само влизането й веднага в сила, настоя социалистът. „Втората ви опорна точка, министри на БСП в кабинета „Петков“ не са подкрепили и не са дали никаъв принос в този проект за решение, ето го министър-председателят, може да потвърди. Кампанията свърши, да вървим с истината към избирателите“, настоя Свиленски.

Цончо Ганев обаче реши да атакува депутатът от БСП Явор Божанков, който ден по-рано напуснал комисията, обсъждаща оръжието за Украйна и самолетите. Напуснал я, защото ходел на протести в защита на „Азов“. „Той е евроатлантическото крило, което гласува и за еврото. И тука сте разделени в партията“, заяви депутатът от „Възраждане“.

Ганев обаче не си замълча и посочи, че в предния НС, в комисия и в зала, се гласувало министърът на отбраната да не може по негово решение да прави промени в договора и да подписва анекси за тези чертежи. И посочи, че са подкрепили поправка, внесена от БСП. „Не се крийте зад Кирил Петков за всичко. Той не подписваше да изнасяме оръжие за граница в Украйна, а вашият министър. Петков е бил начело на това позорно правителство, но не се крийте, когато трябва да носите отговорност за участието си в него“, заяви депутатът. И заподозря, че след като се е скрил от гласуване за оръжието за Украйна, най-вероятно ще се скрие и за самолетите.

Даниел Лорер стана на трибуната, за да отрече обвиненията, че е виновен за пропусната възможност България да ремонтира колесници на ф-16. Той атакува „Възраждане“, че са хора, които не четат.  „Ако искате да управлявате тази държава еднолично ще се наложи да четете. Не разбират процесите, които управляват тази държава“, настоя той. А преди разделянето на министерството на икономиката било решени подобни проекти и договори на минат обратно в МО. Процесът по прехвърляне започна и не можа да прикючи до края на правителството „Петков“, настоя Лорер.

Петър Петров от „Възраждане“ пък си бе сгънал хартиено самолетче, което размахваше пред изказващите се от трибуната.

Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че не иска да се меси в „спора на две парламентарни групи за съветското наследство“. И посочи, че още в първия инвестиционен план е било ясно, че ще се купуват 8+8 самолета. И посочи, че при новата техника често се купува без още да е налична, защото се произвежда. Според него новите машини няма да попречат на социалните разходи. Колкото по-рано се случи и 2027 г имаме 16 нови самолета, толкова по-бързо ще решим проблемите пред ВВС.

Лидерът на ДСП Мустафа Карадайъ пък заяви, че смята, че не приемем ли офертата, ще се лишим от възможност да купим оръжия от най-силния си партньор в указания срок. Според него техническите параметри били отговорност на изпълнителната власт. „Ние трябва да вземем политическото решение, с което формално даваме възможност за преговори за купуване на ф-16 от САЩ, а фактически си купуваме сигурност“, заяви той.

И посочи, че ДПС има категорична позиция още от 2016 г. и вече е дало подкрепа за превъоръжаването и договорите със САЩ. „Ние поддържаме позицията, че модернизацията на армията като част от НАТО трябва да продължи с възможните високи модерни технологии, които имаме в България, ако ги нямаме да ги придобиваме с предимство от нашите сътрудници, а не с технологии отпреди век.  От 91 г до сега ДПС смята, че само лоялно и достойно членство в НАТО гарантира сигурността на България.

Иван Ченчев пак се обърна към министър Димитър Стоянов, че не се е включил. „Ще преминем към гласуване, а вие мълчите. Искаме вашето мнение и анализ, цена и всичко, което сте предвидили и анализирали, за да вземем информирано решение по въпроса“.

Въпреки това обаче се премина към гласуване без Стоянов да вземе думата, а той направи изявление след гласуването.

В отрицателно становище Костадин Костадинов се възмути, че единствени сме дали 4 безплатни бази на САЩ. Той посочи, че дори Вермахта и Съветския режим не са имали бази у нас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране