09.03.2015 | 21:52
Квесторите на КТБ признаха за цесии за над 850 млн.
В ход е разглеждането на още 6 уведомления

668 уведомления за цесии с депозити от КТБ, след които е последвало и искане за отписване на кредит към банката, са признали квесторите. Общата отписана сума заеми, респективно активи е 852, 29 млн. лв. В ход е разглеждането на още 6 уведомления за цесии, общо за над 56 млн. лв. Това става ясно от финансовия отчет на КТБ, който още не е заверен.

Квесторите са разгледали и 109 уведомления за смяна на собственика на депозит за обща сума 40,5 млн. лв. След като са обявили смяната, новите титуляри са поискали влоговете им да бъдат раздробени, вероятно за да попаднат в обсега на гарантираните депозити.

Заявките обаче не са били признати от квесторите. Други собственици на партиди не са извършили действия по тях, сочат данните. Причината за повечето откази за признаване на цесии и раздробяване на депозити са приети законови поправки, които обявиха такива сделки за невалидни, ако са извършени след поставянето на банката под особен надзор.

Активите на КТБ към началото на 2015 г. са на обща стойност 1,835 млрд. лв., като за последните три месеца на 2014 г. те са намалели със 733,8 млн. лв. КТБ е приключила 2014 г. със загуба от 4,27 млрд. лв., сочи отчетът. Тя е със 100, 2 млн. лв. по-малка от тази, която бе обявена към септември миналата година.

В момента основен кредитор на КТБ остава Фондът за гарантиране на влоговете в банките, който вече покри със свои средства и със заем от бюджета защитените депозити. Общата сума за тази операция е 3,5 млрд. лв., като заемът към бюджета трябва да бъде върнат от осребряване на имуществото на банката.

Според финансовия отчет негарантираните депозити в КТБ към края на 2014 г. са 1,32 млрд. лв. През последното тримесечие като предсрочно изискуеми са били обявени общо 148 кредита на 68 кредитополучатели, като общата сума по тях е 2, 85 млрд. лв. Редовните заеми са за 119,44 млн. лв., което е 2,56% от общата сума на кредитния портфейл на банката. Непросрочените и необезценени редовни кредити са за под 5 млн. лв. и са с дял 4,13% от всички редовни заеми, показва отчетът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране