15.02.2021 | 14:16
Лъсна поредна лъжа на Борисов! Държавата пак плаща на теца на Доган за студен резерв
В разгара на протестите миналата година, Борисов "нареди" ЕСО да прекрати търговете

От началото на февруари държавата отново е започнала да плаща на избрани тецове за „студен резерв“ – да поддържат в гоговности мощности, които при нужда да се включат в енергийната система.  Сред получателите на пари са както държавните ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК, така и притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“, разкри „Капитал“.  Те са се класирали след търгове, проведени от  държавното предприятие ЕСО („Електроенергиен системен оператор“. Общо за месеца за поддържане на студен резерв са насочени 2 млн. лв., като конкретните суми за получитателите варират от 67 000 до 670 000 лв. „Публичната“ информация обаче е поднесена от ЕСО в доста странен вид – посочва се само номер на офертата и за каква сума е договорът, но не става ясно коя е централата зад числата.

Случайно или не, ТЕЦ „Варна“ стана дежурен получател на средства за мощности в готовност точно след като почетният председател на ДПС Ахмен Доган влезе в нея като мажоритарен собственик. След като се разразиха серия скандала заради уреждането на определени централи на държавната хранилка чрез договори за студен резерв (сумите са от порядъка на 60 млн. лева годишно), Борисов „нареди“ ЕСО да прекрати търговете, а мнозинството в Народното събрание прие законови промени, които въвеждат нов начин на осигуряване на резервни мощности. Промените обаче ще влязат в сила през лятото, а дотогава  ЕСО явно ще работи по старата схема.

Междувременно започнаха серия проверки за начина, по който чешката ЧЕЗ е продала ТЕЦ-Варна, и за участието на централата след придобиването й от Ахмед Доган в апетитните търгове за студен резерв, при които държавата дава пари за неработещи мощности само за да се поддържат в готовност за евентуално включване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране