04.07.2022 | 16:27
Лавров: След изцепката на Кирил Петков, посолството ни в София не може да работи
"За изгонените руски дипломати ще отговорим със същото, това не е самостоятелно решение", заяви той

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че в момента посолството на страната в София не може да работи нормално. Според него решението за изгонването на десетки дипломати и административни служители е „незаконна изцепка“ на премиер с „проамериканска ориентация“.

На пресконференция в Москва с венецуелския си колега Карлос Фариа руският дипломат обясни, че по-голямата част от експулсираните осигурявали нормалното функциониране на посолството.

„Сега, след този фарс, съвършено незаконен по наша оценка, по оценка на Министерството на външните работи, посолството не е в състояние да работи нормално. Практически още сега“, заяви Лавров.

Запитан планира ли се закриване на посолството, той отвърна без замисляне ,че „коментарът е очевиден – това не е самостоятелно решение на премиера, който има категорично еднозначно проамериканска ориентация, готов е да изпълнява всякакви заръки от своя суверен“.

„Заръката“, поясни Лавров, била „да се убие у българите историческата памет, да се разруши фундаментът на отношенията, закалени в съвместна борба за независимост и много други ситуации, включително в най-новата история“. В това нямало нещо специално, просто било политика на Вашингтон, разпространявана и в други държави – „да убият историческата памет и на други народи на Балканите, предимно на православните народи“.

Руският външен министър заяви още, че решението било посрещнато „с удивление в самата България, което не се основава на установените в страната процедури за подобен род резки движения“. „Разбира се, ще отговорим по огледален начин“, завърши той.

Тезата за изгонване на руските служители без доказателства не е нова и не е свързана само с решението от 28 юни. Пред БНТ посланик Елеонора Митрофанова я повтори с призиви да се покаже на какво основание се прави такъв драстичен ход. Световната практика е никоя държава да не предоставя факти и подробности, тъй като те може да разкрият източници и мрежи на службите ѝ за сигурност.

На 25 февруари, ден след нахлуването на руската армия в Украйна, Лавров бе санкциониран от Европейския съюз. Блокирани са всички негови банкови сметки и се забранява предоставянето в негова полза пряко или непряко на всякакви финансови средства или активи. Забранено му е да пътува на територията и да преминава транзитно през небето на ЕС по суша, въздух и море.

По силата на тези санкции в началото на юни България не позволи преминаването на самолет с Лавров на път за посещение в Белград.

 

1 коментар

  1. 4ИНГИЗ каза:

    Тия временно управляващите…бе да изчезват вдън горо тилелйски..
    М..@мк@ им УСА-рийски слагачи..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране