25.07.2022 | 15:20
Лавров: Жал ни е за украинския народ
Според него кризата се е влошила от незаконните западни санкции срещу Русия

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна вчера с египетския външен министър Самех Шукри и го увери, че постигнатото в Истанбул споразумение за износ на зърно през Черно море ще намали рисковете от продоволствена несигурност в Африка, предаде Франс прес, съобщи БТА.

„Потвърдихме ангажимента на руските износители на зърнени култури да спазват всички свои задължения“, каза Лавров на съвместна пресконференция с Шукри. „Президентът Владимир Путин също подчерта това в рамките на скорошния си телефонен разговор с египетския президент (Абдел Фатах) Ас Сиси“, изтъкна руският министър, който през идните дни ще продължи африканската си обиколка с посещения в Уганда, Етиопия и Демократична република Конго.

Украйна и Русия подписаха в Истанбул под егидата на ООН документи, с които се предвижда възобновяването на износа на зърно от Украйна през Черно море. Благодарение на постигнатото споразумение се появява възможност за износа на от 20 до 25 милиона тона зърно, което досега беше блокирано в Украйна, а също така и за улесняването на износа на руска селскостопанска продукция. На пресконференцията Лавров каза още, че е обсъдил с Шукри конфликта в Украйна с представителите на египетските власти, които са изразили надеждите си да бъде намерено „политическо и дипломатическо“ решение.

Дипломат номер едно на Русия заяви, че страната му е получила гаранции, че западните санкции няма да се прилагат нито директно, нито индиректно спрямо износа на нейни селскостопански продукти и торове, допълва Франс прес. „Генералният секретар на ООН пое отговорността да вдигне тези незаконни рестрикции, приети от САЩ и ЕС срещу руските логистични и финансови вериги“, добави Лавров в Кайро.

„Така наречената хранителна криза, която все още безсрамно се приписва на Русия, е една фалшива история“, подчерта той по-късно пред представители на 22-те страни членки на Арабската лига. „Като че ли хранителната криза е започнала в деня, в който започнахме нашата специална военна операция в Украйна“, добави той.

Според Лавров кризата се е влошила от незаконните западни санкции срещу Русия. Зависими от руските зърнени култури или от руски оръжия, повечето арабски страни досега не са излезли с позиция за конфликта в Украйна, загрижени да не ядосат Москва, но стремящи се също така да не разгневят САЩ, които застанаха на страната на Киев, отбелязва Франс прес. Пред представителите на Арабската лига Лавров приветства „балансираните, справедливи и отговорни позиции“ и спомена за среща на върха, която да се проведе възможно най-скоро с дипломати номер едно на арабските държави, както и за друга среща с представители на африканските страни в средата на идната година.

Русия обезателно ще помогне на Украйна да се избави от антинародния киевски режим, заяви още Лавров по време на срещата с представителите на Арабската лига в Кайро, предаде ТАСС. „На нас ни е жал за украинския народ, който заслужава нещо много по-добро. Жал ни е за украинската история, която се руши пред очите ни, жал ни е за онези, които са се подали на държавната пропаганда на киевския режим и на онези, които го поддържат с цел Украйна да бъде вечен враг на Русия“, заяви Лавров. Той увери, че руският и украинският народ ще продължат да живеят заедно. „Ние обезателно ще помогнем на украинския народ да се избави от режима, който е абсолютно антинароден и антиисторически“, допълни той. Относно договорките за износ на зърно Лавров съобщи, че трета страна заедно с Русия и Турция ще обезпечава безопасността на корабите със зърно и предстои тя да бъде определена, предаде ТАСС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране