27.05.2021 | 11:47
Лиляна Павлова „скроила шапката“ на уволнения шеф на НДК
Мирослав Боршош я нарече некадърен политик

„Атаката срещу мен бе от един некадърен политик – говоря за Лиляна Павлова“.

Така бившият директор на НДК Мирослав Боршош, сега зам.-кмет по образованието и културата в Столична община, коментира обвиненията в изразходване на милиони и последвалите дела срещу него. Впоследствие той бе изцяло оправдан.

„Тя искаше в рамките на седмица да се раздадат едни пари на строители и да приемем ремонт, който аз и екипът ми не искахме, защото имахме големи съмнения и бях уволнен от нея“, обясни Боршош.

Въпреки това той не смята, че репутацията му е била накърнена.

„За мен е най-важно, че хората на културата дадоха много добра оценка за това, което сме свършили“, допълни той.

„Сблъсъкът с един некадърен човек не бива да ни отказва от целите ни. Тя е в историята. Винаги ще има хора, които се опитват да ти пречат и да те компрометират. Важно е да отстояваш принципите си и да заставаш зад тях“, смята бившият директор на НДК.

Предисторията

Дългогодишен журналист и медиен собственик Мирослав Боршош стана шеф на НДК през 2016 г. и започна мащабни ремонти и организационни промени в двореца на културата в навечерието на българското европредседателство.

Ремонтните дейности обаче се забавиха и ресорният министър по председателството Лиляна Павлова го уволни. Боршош на свой ред я обвини в натиск за обществени поръчки, а в негова подкрепа се обявиха и културни дейци. В резултат тогавашният премиер Бойко Борисов прехвърли НДК на Министерството на културата и върна Боршош.

Междувременно обаче той стана обвиняем за изразходването на 3,5 млн. лв. бюджетни пари, за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. През юни 2017 г. Боршош се оттегли от ръководството на НДК заради разследването, което прерасна в дело, по което беше оправдан броени дни, преди да бъде назначен за зам.-кмет на София по културата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране