05.08.2022 | 18:27
Любимка на Русия ще решава газовата „криза“
Любомира Ганчева е включена в неофициалния “черен списък” на Украйна поради няколко причини

Съветничката на президента Радев – Любомира Ганчева, която бе включена в щаба за „кризата“ с газа, е обявена за опасност за националната сигурност на Украйна от център “Миротворец” и е любим герой на руската пропаганда, съобщава Offnews. Ганчева, която е заместник председател на партия “АВБ”, участва в щаба като началник на кабинета на служебния министър Росен Христов.

Ганчева е включена в неофициалния “черен списък” на Украйна поради няколко причини. Първата е “нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна” заради участието ѝ в Ялтинския международен икономически форум през април 2019 г. в незаконно анексирания полуостров Крим. Следващите причини – участване в пропагандистки мероприятия на страната агресор срещу Украйна и опити за легализация на анексирането са следствие от участието и във форума.

Покрай участието си във форума и медийните изяви Ганчева “създава” ред заглавия използвани от руските пропагандни издания. Така например държавната РИА Новости излиза със заглавие – “От България обещаха да се обявят срещу антируските санкции в ЕП”. “Новината” поема по безброй руски новинарски сайтове и агрегатори на новини. Това, че Ганчева е заместник-председател на извънпарламентарна партия АБВ, която няма евродепутати, няма голямо значение за пропагандата.

През следващата година – 2020 г. Ганчева отново е в руските новини, като наблюдател на референдума с който беше променена руската конституция за да може Владимир Путин да бъде президент още 2 мандата. “За мен начинът на организация на гласуване е образец, всичко е организирано много добре”, казва Ганчева цитирана от Рамблер.

Пред Регнум, през ноември същата година, Ганчева твърди, че Русия се отнася към чуждите агенти по-либерално отколкото САЩ и Европа. По-малко от две години по-късно, благодарение на закона за чуждите агенти, Москва се разправи почти с всички независими журналисти.

През 2021 г. Ганчева отново е в руските новини благодарение на близкия до Кремъл сайт ruposters.ru, който цитира “притесненията ѝ”, че „недоказаното“ отравяне на Навални “се използва за задълбочаване на кризата между Европа и Русия и дори за застрашаване на взаимноизгодни енергийни проекти!“. Сайтът цитира нейно изказване във фейсбук профила и, а думите и са подети от много руски сайтове.

Любомира Ганчева е съветник по икономика на президента Румен Радев от 12 април 2021 г. Във втория мандат на президента, тя е назначена за съветник по икономика и инвестиции с указ от 22 януари 2022 г, а през март е преназначена на длъжността съветник по енергетика, индустрия и селско стопанство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране