07.12.2020 | 17:03
„Махленска клюкарка“ ли е журналистката Силвия Великова?
Евродепутатът Александър Йорданов нападна остро водещата на БНР

„Махленска клюкарка, която повтаря като грамофон няколко опорни точици“. Така евродепутатът от СДС Александър Йорданов нарече журналистката от БНР Силвия Великова във Фейсбук по повод интервю с нея, излъчено вчера в предаването „Политически НЕкоректно“.

Ето го интервюто:

– На 7 декември се навършват 31 години от учредяването на СДС като коалиция. Днес СДС като партия дели сграда с други формации, а социолозите дори не влагат в изследванията си къде е тя в електоралните предпочитания. 

– Разбирам от вашия анонс, че ще дава дума за бурните демократични води, но нека бъде добро настроението

– Нека да бъде добро настроението и нека водим с уважение разговора. Споменах, че много развълнувахте нашите слушатели, мнозина от тях може би са гласували преди 30 години и по-късно във времето в синьо, затова е трябвало да търсят представители в многобройните партии, които се развиха от СДС, доколко вие лично като едно от знаковите лица отчитате отговорност, вина, за това че днес СДС е просто един спомен.

– Това е много голям въпрос. СДС не е спомен, а политическа реалност и пояснявам защо. На миналите избори СДС има евродепутат, това съм аз и го има благодарение на това, че се вслуша в разумния глас на Европейската народна партия и този разумен глас тогава ни каза, че е добре за евроизборите всички десни партии от това семейство да се обединят, да се явят заедно на избори, за да не се пропиляват гласовете на гражданите. Явихме се на изборите с ГЕРБ и имаме евродепутат. Колегите от “Демократи за силна България” се събраха с други 2 партии, наши противници в европарламента – Партията на зелените. Така че се събраха и три партии и целият този напън, който вложиха – напън, реклама стигна също за един евродепутат, това е колегата Радан Кънев.

– Нали няма да бъде монолог?

– Не ме изслушвате. Вторият факт е, че се проведоха местни избори и на тях СДС постигна 4 кмета на големи градове и 160 общински съветници в цялата страна, имаме районен кмет от СДС.

– Чухме сега историята. Формация, която е пълнила площада и е имала президент, премиер. Сега ще ви попитам, ако не бяхте шести в листата на ГЕРБ, щеше ли СДС да има евродепутат? Вие ползвате инерцията на една управляваща партия.

– Нямаше да има защото влязоха само 6 и как тогава? Поради каква причина кандидатът на СДС, която е извънпарламентарна партия, както извънпарламентарни са и Да, България и Зелените и Демократи за силна България… Съвсем нормално е, кандидатът на СДС на изборите не може да цъфне на първото място, след като се обединяват парламентарно представена и управляваща партия и една извънпарламентарна партия, това е елементарно, няма нужда дори да задавате такъв въпрос.

Г-н Йорданов в листата на ГЕРБ шесто място е равно на първо в листата на демократите, много добре знаете, че беше ясно колко депутати ще вкарат и това беше избираемо място в една листа, която не подлежеше на промяна защото такъв е маниерът на тази партия.

Не разбирам какво искате да кажете – че е лошо, че сме се обединили с ГЕРБ? Че аз съм станал евродепутат, какъв Ви е въпросът.

– Не може да бъде отчитано като победа на СДС. 

– Това е минало. Това е все едно ми говорите като македонците – ако Самуил беше македонски цар, ами не е бил. В историята няма “ако”.

– Да не избързваме с тази тема, ще се върнем към нея. Нашите слушатели Ви държат Вас както и други лидери на СДС, които през годините повече разчитаха на егото си повече отколкото на идеята, за това което е днес СДС – 4 кмета и 160 общински съветници. Да Ви питам за позициите и коалициите.

– Искам да ми кажете другите от СДС, искам да чуя за егото, името кажете.

– Колко от СДС станаха лидери на свои формации? Все пак Ви поканихме да си говорим. “За да вървиш напред в политиката трябва да си държиш добре затворени очите” – ваш цитат е, нали си го познавате? 

– За съжаление така беше в България

– За какво си затворихте очите когато се съгласихте да влезете в една листа на една партия с премиер Борисов по отношение на когото през годините бяхте давали неособено…

– Вие скачате от въпрос на въпрос. Да отговорим първо на въпроса за егото в СДС и причините за определен крах през годините.

– Хайде, отговорете. 

– Ще започна с това, че СДС премина през същата съдба през каквато преминаха и останалите демократични партии и коалиции, движения, които се създадоха в бившите социалистически страни след промените. Къде е партията “Солидарност”?

– Не, не няма да правим политически анализ на десните партии, говорим за Вас и Вашето присъствие като евродепутат. 

– Нормално е една политическа формация да има своите върхове, да има своите низини, да тръгва нагоре, да слиза надолу. Главната причина да има срив на СДС е, че през 1997 година широката сила, която обединяваше всички демократично мислещи хора, това широко ветрило, което покриваше целия политически спектър в България, нашата представа беше, че след години, когато в България ще има демокрация, от тези партии ще се родят нормалните демократични партии, които ще управляват страната. Това обаче не се случи.

Една е важната причина – когато председател на коалицията СДС стана Иван Костов, той реши да я трансформира в единоначална административна командна партия, неслучайно го нарекоха “командира”. Така той повтори модела на бившата комунистическа партия, която беше отвратила хората. От 2001 г. до днес нито СДС, нито партиите, които се нароиха, не успяха да спечелят избори“. Иван Костов не може да спечели избори, нито Александър Йорданов.

– Разбрах, Иван Костов е виновен, това не е новина. Каква е сега партия ГЕРБ? Г-н Йорданов няма как да стане така. Г-н Йорданов, няма да ви слушам аз не съм ви поканила да правим монолог, никой не печели от това, което се случва в ефира. 

– Време е да зададете един умен въпрос. Дайте един и ще Ви отговоря

– Моите въпроси няма да ги оценявате Вие, има кой да ги оценява. 

– Как няма да ги оценявам, аз съм гражданин?!

– Трябва да сте освен това и човек, който уважава човека срещу него. 

– Умните въпроси винаги ги уважавам и отговарям.

– Г-н Йорданов, искам да Ви попитам понеже говорите в каква партия е превърнал Иван Костов СДС, ГЕРБ не е ли такава партия и все още ли смятате, че г-н Борисов е премиер “мимикрия”. Цитирам ли Ви точно?

– Нямам спомен, възможно е това да съм казал, аз съм казал за 30 години много неща. Вие ако ги вадите от контекста значи това е доста подло. Ако ще обсъждаме СДС, нека говорим за СДС

– Говорим за присъствието на СДС в листа на ГЕРБ, затова ви питам за тази партия. 

– Аз предполагам и за изборите, предполагам на 28 март.

– Нека президентът реши. Вие ще видите конституцията, Вие сте гласувал срещу нея, въпреки че смятам, че я уважавате. 

– Кога искате Вие да има избори в България – по-рано или по-късно? Аз не мога да разбера

– Аз искам институциите да си свършат работата, аз нямам проблем, няма да се явявам на избори..

– Вие ми говорите за предсрочни избори, а сега ме пращате към месец май. Извинявайте, няма логика. Самият Радев до вчера, до онзи ден ни проглуши ушите, че иска предсрочни избори.

– Защо водим този разговор? Нали Вие си харесвате датата 28 март. Казвам Ви какво пише в конституцията. 

– Елементарно е, изтича тогава мандатът и веднага следват изборите. Какъв е проблемът?

– А защо е важно за Вас, Вие сте евродепутат, Вашият мандат си тече?

– Аз съм гражданин на България, мен ме вълнува всичко, което става в нашата страна, но искам да завърша поне разговора за СДС.

– Завършете го, но нека не е 30 години назад

– Проблемът беше в егоизма, нарцисизма, вманиачаването, че от една личност зависи всичко. Второ, превръщането на всички партии, които се появиха, във врагове. Тази политика се продължава и днес от партии, които излязоха от СДС, както е Демократи за силна България. За тях най-голям враг е партията ГЕРБ. Тези партии нападат и СДС и ГЕРБ и дават политически гръб, подкрепа и работят за връщането на БСП, това, което СДС не може да приеме.

– Защо в момента защитавате партия ГЕРБ?

– Според всички социолози единствената партия, която може да победи БСП, е политическа партия ГЕРБ, не е “Демократична България”.

– Защо някой трябва да побеждава БСП?

– От началото каузата на СДС е БСП да не управлява България, защото всяко управление на БСП води нашата страна до катастрофа“. Аз това като евродепутат не мога да го искам, затова критикувам “Демократична България”, Атанасов, Христо Иванов. Те гонейки своя партиен партизански интерес, връщат властта на БСП, те не могат да стигнат до властта без подкрепата на БСП…Това дори и журналист може да го разбере.

– Мога ли да Ви попитам дали им предлагате да направят това, което направихте Вие – да сте шести в листата, за да влезете в европарламента, респективно те да влязат в листата на ГЕРБ, за да станат депутати. Това ли е идентификация, това ли е политическо присъствие, това ли им предлагате – да станат патерица на ГЕРБ?

– Аз отдавна съм казал, че партиите, които са членки на едно политическо семейство не трябва да са лицемерни, трябва те да се обединяват. Чета в пресата Румен Христов е казал, че СДС на тези избори очаква отново да се потвърди това обединение с ГЕРБ за явяване на избори.

– За да имате депутати, които да отчитате в следващия парламент?

– Винаги съм твърдял, че и “Демократи за силна България”, партията на която сега е председател Атанас Атанасов, преди беше Радан Кънев, който си подаде оставка, защото партията му не можа да влезе в парламента. Тогава имаше обединение “Нова република”, къде изчезна то? Защо не говорите за него

– Защо трябва да говорим за него, говорим за СДС? А г-н Лукарски къде е?

– След това имаше “Реформаторски блок”, къде изчезна той? Каква е отговорността на тези, които го съсипаха. Реформаторският блок беше съсипан от “Демократи за силна България”.

– Как разбрахте, че точно те са го съсипали персонално?

– Те бяха управляващи и предадоха властта.

– Г-н Лукарски беше също в управлението и май не искаше да си тръгва до последно. 

– Това вечно боричкане между такива абсолютно вманиачили се слаби политици доведоха до разпадането на дясното в България и до това, че се създаде ГЕРБ и хората гласуват за нея. 1 млн. души не ги ли признаваме за българи, не са демократи ли? И Андрей Ковачев, и Андрей Новаков, това са сред най-активните евродепутати

– ГЕРБ дясна партия ли е?

– Естетвено че е дясна като е в ЕНП. Да не мислите, че всички тези партии от Европа в ЕНП са толкова глупави да не могат да разберат дали ГЕРБ е дясна партия.

– По-дясна от СДС преди години?

– Естествено, че е дясна след като Мария Габриел бе избрана като най-успешен еврокомисар защото е от ЕНП. Защо не избраха еврокомисар Елена Йончева?

– Защото ГЕРБ предлага кой да е еврокомисар, наистина ли ми задавате този въпрос? Ако БСП вземе властта, може да предложи Елена Йончева. Хайде да поговорим за Вашата работа в европарламента, не сте много активен, сякаш не ви чуваме така много в медиите да коментирате. Кои са Ви приоритетите в европарламента? 

– Има 2 вида депутати в европарламента. Едните държат да взимат думата и да се изказват по всеки въпрос. Аз не съм от тях, защото смятам, че всеки политик трябва да има зона от която наистина разбира и има знания и там се изказва. Не може “на всяка манджа мерудия”. Другите са като мен, които се интересуват от определена проблематика и вземат отношение по нея. Времето за изказване в европарламента е 1 минута.

– На Вас няма да Ви стигне, това е абсолютно сигурно. Кажете по кои теми сте се изказвал? 

– За мен за 1 минута да разговарям уважително, така както сега разговарям с Вас – това е невъзможно.

– Затова не се изказвате?

– Аз съм активен в комисията, в която съм пълноправен член и участвам, това е Комисията по външна политика. В нея на всяко заседение докато не започна пандемията винаги съм взимал участие и винаги съм представял моята гледна точка, но пак не по всичко. Не мога аз да обсъждам политиката в Бразилия.

– По коя политика сте предлагал документ?

– Моите теми би трябвало да ги знаете. Още през миналата есен бяха приети предложения, свързани с резолюция на европейския парламент, която осъждаше комунистическия режим.

– Разбира се. 

– Там вкарах текстове за това да се премахнете комунистическите символи от публичното пространство.

– Г-н Йорданов, 2020 година сме…

– Като паметниците на терористите, които някои наричат “партизани”, надявам се Вие не сте такава да ги наричате “партизани”. Законът е приет по време на правителството на Обединените демократични сили с премиер Иван Костов, с тогава президент Петър Стоянов.

– Г-н Йорданов, Вашата теза по тази тема е много известна. Кажете по други..

– Тези символи трябва да се премахнат от българското публично пространство.

– Друго освен антикомунизъм да кажете за работата си като евродепутат. 

– Вземал съм отношение по политиката на Турция в района, особено напрежението с Гърция. Основна тема за моето говорене е евроинтеграцията на Западните Балкани. Имах среща в Брюксел за Северна Македония. Аз съм член на групата за приятелство ЕС-Северна Македония, редовно съм участвал в заседанията, редовно съм говорил.

Заедно с техния министър Никола Димитров един до друг седяхме, бях добър приятел с неговия баща, който изцяло споделяше, че българи и македонци са един народ. Лобирал съм през цялото време за едно позитивно отношение. В пленарна зала съм критикувал Макрон, който в един момент предложи нов модел за преговорния процес за новите страни кандидатки. Аз намирах промяната на правилата за опит да се отлага евроинтеграционния процес.

– Така или иначе го наложихме ние. 

– Нищо не отлагаме, ние само си казваме позицията. Искате да предадем нашите велики възрожденци?

– В никакъв случай не съм казала такова нещо. Опитвам се да Ви кажа, че Заев ще чака развитие, за тях означава, че има политически елемент в поведението на България, щом той чака новите избори. 

– Ето вие пращате изборите май месец, по-рано да станат.

– Благодаря Ви за този разговор, надявам се, че успяхме и двамата да кажем или поне аз да задавам въпроси и Вие да не ми отговорите, но успяхте да обясните според Вас защо СДС е днес каквото е СДС. 

2 коментара

  1. Томов каза:

    писал съм и пак написвам:децата са убити от шумкарите-партизани за да не издадат тяхната бърлога.сега това е потвърдено и от писателка,името на която в момента не си спомням.Тя каза това ,което аз съм написал.

  2. мара каза:

    АлЙо е един долен цвитикумбер и е наследник от потеклото на УБИЕЦА на децата ястребинчета ….какво да очакваш от такъв дебил!!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране