18.05.2022 | 10:38
Маймунска шарка налази гейовете в Англия
Симптомите са треска, обрив и подути лимфни възли

Още четири случая на маймунска шарка са идентифицирани в Англия от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). Така общият брой на случаите, съобщени този месец, достига седем.

Маймунската шарка е рядка вирусна инфекция със симптоми, подобни на тези, наблюдавани при пациенти с едра шарка — треска, обрив и подути лимфни възли. Докато обикновено повечето пациенти страдат от леко заболяване и се възстановяват относително бързо, заболяването може да бъде фатално, особено за по-младите хора, а някои хора могат да развият по-сериозни симптоми.

Тези четири нови случая, три от които са в Лондон, нямат известни връзки с потвърдените по-рано случаи, обявени на 14 май и случая, обявен на 7 май. Нито един от новозаразените наскоро не е пътувал до Западна или Централна Африка, където болестта е ендемична и естествено се среща при гризачи и примати.

Но е открита друга любопитна и неочаквана връзка между случаите: и четиримата заразени се определят като гейове, бисексуални или други мъже, които правят секс с мъже.

Маймунската шарка не се счита за болест, предавана по полов път, но може да се разпространи чрез близък контакт. Прави впечатление, че са установени общи контакти при два от четирите последни случая.

В момента не е ясно как хората са хванали вируса, но рискът за населението на Обединеното кралство в момента се счита за нисък, казват от Агенцията за здравна сигурност.

„Това е рядко и необичайно. Бързо разследваме източника на тези инфекции, тъй като доказателствата сочат, че може да има предаване на вируса на маймунската шарка в общността, разпространен чрез близък контакт“, каза в изявление д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на UKHSA.

„Ние специално призоваваме мъжете, които са гейове и бисексуални, да са наясно с всякакви необичайни обриви или лезии и незабавно да се свържат със службите за сексуално здраве“, продължи д-р Хопкинс.

Откакто са идентифицирани за първи път през 1970 г., случаи на маймунска шарка при хора са докладвани от 11 африкански страни: Бенин, Камерун, Централноафриканска република, Демократична република Конго, Габон, Кот д’Ивоар, Либерия, Нигерия, Република Конго, Сиера Леоне и Южен Судан.

Имало е множество инциденти, при които болестта е била изнасяна извън Африка. Само миналата година бяха съобщени два случая на маймунска шарка при двама членове на едно и също домакинство в Англия. Случаи на инфекцията се появиха и в Обединеното кралство през септември 2018 г. и декември 2019 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране