13.09.2024 | 17:06
Майор и старши лейтенант са загиналите пилоти на самолет L-39
Венцислав Дункин и Петко Димитров са пилоти от 12 авиационна база в Долна Митрополия

Двама пилоти загинаха при тренировка за демонстративните полети, които трябваше да се проведат утре в база “Граф Игнатиево”, съобщи премиерът Димитър Главчев. Това са инструкторите на военен учебно-тренировъчен самолет L-39 ZA „Албатрос“ лейтенант Венцислав Дункин /роден 1996 г./ и майор Петко Димитров /роден 1973 г./.

“Те са излетели в 12.17 часа, а катастрофата е станала в 12.30 часа”, каза военният министър Атанас Запрянов.

“Загиналите са пилоти от 12 авиационна база в Долна Митрополия. Едни от най-добрите инструктори на този самолет L-39. Самолетът е бил технически изправен. Той е реновиран, капитално възстановителен ремонт е извършен”, каза той.

Капитан Димитър Петров, ръководител на полета и командир на ВВС, обясни, че тренировъчният полет е планиран отдавна, а екипът се е готвил от месеци. “Тази задача беше изпълнена многократно в Долна Митрополия и днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното меропориятие”, обясни той. На въпрос дали ще подаде оставка той отговори: “Загубих един от най-добрите си приятели. Мислите ли, че съм малко наказан от случилото се? Какво очаквате от мен?”

Вътрешният министър Атанас Илков каза, че пострадали на земята няма. Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофата с военен учебно-тренировъчен самолет L-39 ZA „Албатрос“ и обяви траур утре във въоръжените сили. Той и премиерът Димитър Главчев пристигнаха в авиобаза „Граф Игнатиево“.

От военното министерство не дават подробности за инцидента. Военни прокурори и следователи, съвместно със служба „Военна полиция“, започват разследване за установяване причините и обстоятелствата за възникналия инцидент.

“Събраните към момента данни за авиоинцидента край “Граф Игнатиево” сочат, че най-вероятно пилотът и инструкторът са получили нареждане да изпълнят поредица от сложни маневри на пределно ниска височина и след това да кацнат”, съобщи БНТ , позовавайки се на свои източници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране