17.06.2021 | 22:12
Македония е готова да променим конституцията си заради България
Стефан Янев: Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство

Преди членството си в ЕС Република Северна Македония е готова да отвори конституцията си и да запише приноса на българския народ, така и на хърватския народ в изграждането на държавата ни.

Това заяви македонският премиер Зоран Заев по време на съвместна пресконференция с българския си колега Стефан Янев.

„Очевидно, че като съседи и братски народ имаме нужда от по-чести срещи“. Това заяви премиерът Стефан Янев след срещата му с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

В рамките на разговорите тема била братската интеграция на Северна Македония. „В тази връзка политиката ни е неотклонна“, добави Янев. „В момента имаме прозорец за възможността да се работи върху неизпълнение задачи“, каза Янев.

По думите му задачата била да се намерят правилните решения, за да се движим напред. Янев подчерта, че Заев дошъл с конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени. „Интеграцията на Западните Баладите е в ползва на всички, но не трябва да се оставят не решени проблеми в европейското семейство“, заяви Стефан Янев.

България твърдо поддържа перспективата на Северна Македония, както и на Албания и другите страни от Западните Балкани, по пътя към тяхното присъединяване към европейското семейство.

Това каза на брифинг служебният премиер Стефан Янев след срещата с македонския му колега Зоран Заев. В рамките на този разговор основна тема е била именно европейската перспектива на Северна Македония и възможността за започване не разговори за предприсъединителната конференция с ЕС.

„Това, което констатирахме, е, че в момента има прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата както у нас, така и в Северна Македония“, каза Янев.

„Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално в близките дни. Надявам се атмосферата на доверие, на взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло са в интерес на България, на целия регион, както и на ЕС“, каза още служебният премиер.

По думите му всичко това трябва да бъде в рамките на правилата и диалога.

„Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство“, допълни Стефан Янев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране