30.04.2021 | 8:42
Македония: Трябва да се разберем с България
Реално понастоящем не можем да направим много, констатира обаче спецпредставителят на Скопие Владо Бучковски

Ние трябва да кажем открито на нашия народ, че без договор с България няма да има преговори за членство на Република Северна Македония /РСМ/ в Европейския съюз. Това е казал президентът на страната Стево Пендаровски пред местната телевизия Канал 5, цитирана от БГНЕС.

Според него по време на германското председателство на ЕС през месец декември миналата година „всички 26 държави са били със скръстени ръце, когато България е наложила вето на РСМ за започването на преговори“. „Ние трябва да кажем открито на нашия народ, че докато не се реши проблема с България ние няма да започнем преговори с ЕС и там (в Брюксел) не могат да направят нищо по въпроса“, изтъкнал е Пендаровски.

Той отново е повторил, че македонската страна е предложила да бъдат включени чужденци като посредници в смесената българо-македонска историческа комисия. „Ние предложихме участие на чужденци преди две години, но българите отказаха. Сега отново ще предложим“, казал е Пендаровски.

Той е заявил още, че „сваля шапка на сръбския президент Александър Вучич“. „Той е много по-добър от мен. С всички останали балкански президенти съм готов да се сравнявам, но с него не мога”, похвалил е Пендаровски сръбския си колега.

СКЕПТИЦИЗЪМ

„Реално понастоящем не можем да направим много. Готови сме, но от друга страна нямаме легитимен събеседник за завършване на преговорите с България”, заявил е специалният представител на македонското правителство Владо Бучковски в интервю за Sitel TV.

Бучковски е казал, че България навлиза в сериозна политическа криза и през следващите три месеца ще има служебно правителство, което ще бъде предложено от президента Радев.

„Всичко това показва, че през следващия период ролята на президента Радев ще се засили. Досега сме имали редовни контакти с него и неговия кабинет. Трябва да призная, че на срещата, която имах през втората половина на декември, не видях разлика между позициите, заемани от правителството и президента. Той с гордост заяви, че Декларацията в парламента е приета по негово настояване. Така че трябва да сме наясно, че българските позиции ще бъдат твърди в бъдеще, но от друга страна нашите и нашите позиции са кристално ясни и знаем до каква степен и какво можем да направим като отстъпка в преговорите. Ние казваме – не излизаме извън рамките на Договора за приятелство и сътрудничество и го считаме за нашата най-силна защита. От друга страна, очевидно е, че атмосферата в ЕС става все по-благоприятна за намиране на решение”, смята Бучковски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране