31.10.2022 | 11:48
Македонското външно разузнаване се чувства като у дома си в Благоевград
Финансирането на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в директно от Агенцията за разузнаване на бившата югославска република

Време е публично да се изрече една истина, която е неудобна за някои среди в Скопие, а още по-неудобна е за бездействащите у нас държавни институции.

Финансирането на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград е директно от Агенцията за разузнаване на Република Северна Македония. Т.нар. Македонски организации от Канада, посочени като официални спонсори на клуба, са само прикритие на македонското външно разузнаване.

Въпросната Агенция дирижира изцяло антибългарската дейност на македонските дружества в Канада, Австралия и САЩ, както и в Западна Европа. Тя стои и зад откриването на Катедри по македонистика в Западна и Източна Европа, като лекторите се одобряват от разузнаването.

Агенцията за разузнаване, чрез своя агентурна мрежа в Албания, пряко се намесва в дейността на българските организации в Голо бърдо, опитвайки се да ги асимилира и македонизира. Този факт е добре известен на българската страна.

Що се отнася до ОМО „Илинден“, това е организация, създадена след 1989 г. от югославските тайни служби. През 1990 г. в София пристигна югославският външен министър Будимир Лончар (хърватин), който се срещна с делегация на ОМО „Илинден“ в сградата на югославското посолство и така официализира дейността на платените от Белград сепаратисти.

След 15 януари 1992 г., когато се роди Република Македония, македонските служи за разузнаване и контраразузнаване пряко поеха контрола и финансирането на ОМО „Илинден“.

В периода 1987 – 1993 резидентурата на българското външно разузнаване в Белград (ПГУ-ДС и НРС) редовно предоставяше тази информация в София, придобита от наши източници в Скопие (прилагам по-долу малка част от нея).

Агенцията за разузнаване на РС Македония не си позволява такива остри активни мероприятия сред българите в Гърция, смятани за македонци от Скопие, защото гръцката страна не толерира подобна дейност и реагира изключително остро на македонизма на Скопие.

В скоро време българската страна ще предприеме адекватни действия в отговор на деструктивната дейност на Агенцията, вкл. закриването на македонския клуб в Благоевград. Още повече, че той е създаден от частни лица, принадлежащи към организация, забранена като сепаратистка.

След като клубът в Благоевград е създаден от лица, принадлежащи към сепаратистка организация, те попадат под ударите на закона.

Ч лен 11 (ал. 4) от Конституцията на Република България императивно отказва правото на съществуване на политически партии на етническа, расова или религиозна основа.

Следователно всяка проява на такива организации ще се санкционира от правоприлагащите органи.

Рано или късно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране