01.07.2022 | 21:11
Макрон измами България! Историята е отпаднала от преговорната рамка на Македония с ЕС
Но външната министърка Генчовска и френската посланичка у нас твърдят, че няма нищо ново

Спорните исторически въпроси между Северна Македония и България са отпаднали от преговорната рамка на РСМакедония за членство в ЕС. Това гласи модифицираното предложение на френския президент Макрон.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че е запознат с промените във френското предложение, с което френският президент Еманюел Макрон обяви, че е постигнат компромис, предаде БНР. Пендаровски не пожела да съобщи подробности за новите промени, преди те да се коментират от двете страни, но каза: „Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното. Дали е достатъчно добро – засега ще се въздържа, тъй като искам това да премине през един по-широк кръг от консултации, което, за съжаление, по препоръка на нашите съюзници не бе направено миналия път, за да не застрашим, както ни помолиха, чувствителността на процеса. Трябва да се консултират гражданите, хората, политическите субекти, защото се опитваме да направим траен договор“

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски на свой ред каза, че днес пред медиите в Скопие ще бъдат представени френските предложения за преговорната рамка, по която Република Северна Македония може да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Ковачевски потвърди, че Скопие ще се произнесе официално по предложенията след широки консултации между държавните институции, политическите сили и експерти. И все пак сподели, че от предложенията е отпаднало решаването на историческите разногласия да е част от европреговорите. „Едно от нашите искания беше, че историческите въпроси не могат да бъдат част от преговорната рамка и това се съдържа в този предложен документ, получен в министерството на външните работи“, каза Ковачевски.

Часове по-късно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Туитър, че е провела ползотворен разговор по телефона с премиера Ковачевски и че Северна Македония и България, с помощта на Франция, са близо до споразумение, което взема предвид интересите и тревогите на всяка от страните. Тя допълни, че ЕК е готова да започне процеса на скрининг за Македония и Албания, който е следващата стъпка по техния европейски път.

Българският министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска обаче твърди пред БГНЕС, че няма ново френско предложение, което да се различава от вече одобреното от българския парламент. На същото мнение е и посланикът на Франция у нас Флоранс Робин, която заяви, че „вчерашното предложение на Франция към България и Република Северна Македония за разрешаване на спора е идентично с първоначалното, което бе гласувано в българския парламент. „Париж не е оказвал натиск на България в спора“, подчерта тя, и корекциите само прецизират, а не преразглеждат документа.

3 коментара

  1. Пламен каза:

    Какви депутати тия са дупедати кой началник не ги е той не ги е еб@л.

  2. Анонимен каза:

    Какви депутати тия са дупедати кой началник не ги е той не ги е еб@л.

  3. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    НЕЩАСТНИЦИ.Нима сте очаквали нещо друго от един ИЗВРАТЕНЯК-ГЕРОНТОФИЛ-БАБОЕБ.Хванете се за ръце всички 240 национални ПРЕДАТЕЛИ и вкупом се удавете в тихия бял ДУНАВ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране