25.04.2022 | 11:13
Макрон остава президент, Льо Пен призна поражението си
Европейските лидери го поздравиха за победата

Еманюел Макрон запазва президентския пост. Настоящият държавен глава на Франция печели втория тур на изборите, сочат предварителните резултати.

Макрон събира 58,2% от подкрепата на избирателите, а Марин льо Пен – 41,8% от вота, съобщава БНТ.

Преди 5 години Макрон отново победи Льо Пен, но с двойно по-голяма разлика в резултата. Снощи преизбраният президент произнесе победната си реч на фона на Химна на Европа, пред събралото се множество.

„Преди всичко, благодаря! След пет години на преход, на трудно щастие и на изключителна криза, на този ден, 24 април 2022-ра, болшинството от нас избраха да ми поверят ръководството на републиката за още пет години. Мисля за тези, които се въздържаха. Трябва да отговорим на това. Мисля и за разочарованието на избирателите на Марин льо Пен. На техния гняв трябва да се отговори, заяви Макрон в първото си изявление след победата.

За първи път от 20 години френски президент е преизбран за втори мандат.

Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен призна поражението, но заяви, че резултатът й все пак е победа за нейното движение. Тя отбеляза, че след вота, волята й за защита на французите е укрепнала.

„Милиони наши сънародници избраха Националния лагер и промяната. Изказвам дълбока благодарност на всички, които ми оказаха доверие на първия тур. И на милионите, които бяха с нас на втория тур. Благодаря специално на нашите сънародници в провинцията, както и в Отвъдморските територии!“, заяви Марин льо Пен.

„Повече от всякога сме решени и нашата воля да защитаваме французите укрепва още повече. В това поражение виждам надежда. За нашите ръководители във Франция, както и за европейските, този резултат е свидетелство за голямо недоверие на французите към тях, което не могат да пренебрегнат, а също за стремеж към промени“, каза още тя.

Редица европейски лидери поздравиха Еманюел Макрон, сред тях и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която отбеляза, че заедно ще придвижат напред Европа и Франция. ЕС може да разчита на Франция още 5 години, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Загубата на Льо Пен е победа за Европа, тъй като президентът във Франция е и върховен главнокомандващ, а в програмата на Марин Льо Пен е записано недвусмислено и красноречиво – „военен съюз с Русия“. Ако тя бе спечелила вота, щеше да се говори за преосмисляне на френската позиция за войната в Украйна и дори за излизане на Франция от военното командване на НАТО.

Избирането на Макрон е глътка въздух за НАТО и Украйна, коментира в „Тази сутрин“ по бТВ философът и журналист Тони Николов.

Според него обаче това, че 12 милиона са дали гласа си за Льо Пен, показва, че къкри недоволство. Той прогнозира, че през втория си мандат Макрон ще покаже лидерство, но няма да му е лесно във вътрешен план.

Макрон се превръща в особена историческа фигура, коментира Николов. Той цитира проучване, според което, много млади гласуват за него, както и много възрастни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране