01.06.2023 | 22:47
Макрон постави ултиматум на Украйна и каза, че мястото на Путин не е в Хага
Френският президент не смята, че лидерът на Русия трябва да бъде съден за военни престъпления

Изпращането на Владимир Путин на заслужена почивка в Хага може да не е възможно, ако той остане единственият човек в Русия, с когото ще бъде възможно да се договори прекратяване на войната.

Това мнение изрази френският президент Еманюел Макрон на конференцията на лидерите на ЕС в Молдова, пише The Guardian. Той също така постави ултиматум на Киев относно предстоящата контраофанзива.

„Ако имаме прозорец за преговори след няколко месеца, въпросът ще бъде изборът между процеса срещу Путин и преговорите с него. И вие ще трябва да преговаряте с лидерите, които имате де факто. И аз мисля, че преговорите ще бъдат приоритет“, каза Макрон.

Макрон също така отбеляза, че Русия е загубила всякаква легитимност, но ако предстоящата украинска контраофанзива не постигне значим резултат, ще трябва да се оцени естеството на бъдещата европейска подкрепа за Украйна.

Украинските власти многократно са казвали, че не може да има сериозни мирни преговори с Русия, докато руските войски остават на украинска територия. Много в този контекст ще зависи от резултата от украинската контраофанзива това лято, според Financial Times. Ако то се окаже неуспешно, останалият свят ще се опита да принуди Украйна да сключи неизгоден мир с агресора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране