02.03.2023 | 11:34
Mалцинствата и гейовете са свръхпредставени по телевизията, смятат мнозинството от британците
В рекламите във Великобритания участват все по-малко бели хора, защото вече не представляват "модерното общество“

Близо половината от зрителите във Великобритания смятат, че етническите малцинства и ЛГБТК+ общността са несъразмерно представени на телевизионния екран, пише Daily Mail. Над 45% от респондентите смятат, че представителите на тези общности имат твърде голямо присъствие на екрана, докато 26% смятат, че те трябва да са още по-добре представени, показва проучване на YouGov.

Това идва само седмици, след като доклад на Campaign for Common Sense заключи, че програмите на BBC изобразяват версия на Великобритания, неузнаваема за повечето зрители – и обвини телевизионния оператор в „свръхпредставяне на малцинствата“.

Междувременно маркетинговите отдели на 500 големи марки заявиха в проучване от 2017 г., че са фокусирани върху насърчаването на разнообразието, за да „предотвратят възприеманата дискриминация“, като някои признаха, че целенасочено са използвали по-малко изображения на бели и хетеросексуални двойки в своите кампании.

Установено е, че от всички запитани националности британците са много по-склонни да вярват, че етническите малцинства и ЛГБТ хората са прекалено представени по телевизията, съобщава The Times.

В съседна Франция, например, само 19 процента от хората смятат, че етническите малцинства са свръхпредставени, докато 33 процента смятат, че са недостатъчно представени.

Всъщност във всяка друга изследвана държава повече хора смятат, че етническите малцинства и ЛГБТ хората са по-слабо представени по телевизията, а не прекалено представени – обратно на резултатите във Великобритания.

Според последните данни от преброяването в Обединеното кралство, публикувани през ноември миналата година, етническите малцинства съставляват 18,3% от населението в Англия и Уелс, докато 81,7% от хората са бели.

Междувременно 1,5% от британците на възраст над 16 години се идентифицират като гей или лесбийка, докато 1,3% се определят като бисексуални – и 0,3% като друга сексуална ориентация.

Анкетата за представителството е поръчана от Allurion, компания, която произвежда стомашни балони за поглъщане. Фирмата искаше да разбере възприемането на представителството на хората с наднормено тегло преди Световния ден за борба със затлъстяването тази събота.

Според проучването около 60 процента от британците смятат, че хората със затлъстяване са недостатъчно представени по телевизията – повече от всяка друга националност, участваща в проучването – докато малко под половината смятат, че хората с увреждания са недостатъчно представени.

Приблизително 25,9% от възрастните в Англия са със затлъстяване, докато други 37,9% са с наднормено тегло, според Здравното проучване за 2021 г.

Няма налични цифри, които могат да изяснят дали етническите общности или ЛГБТ и хората със затлъстяване са „прекомерно представени“ по телевизията в Обединеното кралство.

Но това идва, след като в доклад беше казано, че BBC е изложена на риск от „изкривяване на съвременна Великобритания“, защото позволява телевизионните й предавания да бъдат опорочени от политически коректни пристрастия в техните истории.

Преглед на Campaign for Common Sense, публикуван през декември, предполага, че програмите на BBC изобразяват версия на Великобритания, неузнаваема за повечето зрители.

Драмите на корпорацията редовно включват критики на капитализма, Брекзит, полицията и правителството – като някои са описани в доклада като близки до пропагандата.

BBC също беше обвинена в социално инженерство чрез свръхпредставяне на малцинствата в своите програми.

В полицейската драма The Responder, която е с участието на Мартин Фрийман и се развива в Ливърпул, почти половината от полицейските герои са черни или азиатци, въпреки че 0,5 процента от служителите на Мърсисайдската полиция са чернокожи и 0,4 процента са азиатци.

Докладът на CCS също критикува програми, включително Sherwood, Industry и The Capture.

Група от водещи учени наскоро предупреди BBC, че нейните документални филми показват много примери за пристрастия и позволяват на „политически мотивирани“ актьори да представят своето виждане за британската история като факт.

Това идва, след като през 2017 г. проучване сред 500 компании установи, че рекламодателите се отдалечават от използването на снимки на бели и хетеросексуални двойки от страх да не обидят гейовете или да не бъдат обвинени в хомофобия.

Твърди се, че маркетинговите отдели насърчават разнообразието в своите кампании, за да „предотвратят възприеманата дискриминация“. Една трета от рекламодателите заявяват, че са използвали по-малко бели модели и хетеросексуални двойки през предходната година.

Проучването на фотоагенцията Shutterstock и докладвано от The Times установи, че половината от маркетинговите отдели са увеличили използването на расово различни снимки през предходната година, а една трета е увеличила използването на гей двойки.

Преобладаващото мнозинство, използвали изображения на гей двойки или „нетрадиционни“ семейства, обявиха, че са го направили, дори и да не пасва на тяхната марка.

Половината заявяват, че използват по-малко бели хора, защото те вече не представляват „модерното общество“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране