23.04.2021 | 20:22
Манолова нахлу в „Булгартрансгаз“, Теменужка изпадна в истерия
Дайте документите! Сканирайте денонощно през уикенда!

Председателят на парламентарната комисия по ревизията на правителствата в последните десет години Мая Манолова се развихри истински в петък. След като обяви, че ще иска орязването на заплатите на висшите чиновници, изведнъж реши да посети централата на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“, за да иска дружеството да предостави пълната документация по строежа на газопровода „Балкански поток“. Неин човек излъчваше онлайн във Фейсбук съвсем в стила на премиера в оставка Бойко Борисов, което провокира енергийният министър Теменужка Петкова да я обвини в пиар акция и разиграване на фарс.

Двете размениха остри реплики, докато директорът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов се опитваше да балансира между отправените взаимни обвинения и да успокоява обстановката.

Манолова буквално принуди двамата да я приема, заедно с още няколко члена на комисията по резивията, обявявайки, че ще отиде да търси документите за продължението на „Турски поток“ в централата на „Булгартрансгаз“ (БТГ) в столичния район „Люлин“

Стана ясно, че визитата на Манолова е предизвикана от писмо на Малинов до секретаря на комисията по ревизията, че е невъзможно в поставения му срок до 26 април да предостави всички близо 800 хил. страници документи за проекта, които са били поискани в електронен вариант. Макар и част от тях – като обществената поръчка и самите договори с изпълнителя и анексите за подизпълнителите да са публични на сайтовете на Агенцията за обществени поръчки и на самото дружество, други дружеството имало само на хартия и не било възможно да се сканират в определеното от комисията време. Той предложил комисията да се запознае с публичните документи, а за останалите да се определи нов срок за предоставянето им. Също така обяснил, че за да предостави документите ме трябва разрешението на принципала – в случая Теменужка Петкова.

Това обаче не се е харесало на Мая Манолова, която с членове на комисията отиде в БТГ.

„Тук сме да разберем как ще получим информацията. Искаме да е в електронен вариант, за да спасим дървета. Поискана е информация за договорите, документите за изграждането, съответствие на вложените материали, подизпълнители, целесъобразността“, заяви председателката на комисията.

Петкова веднага я попита защо сред отишлите няма представители на ДПС и ГЕРБ от комисията, а Манолова обясни, че от ДПС отказали да се включат в проверката на място, а от представителите на ГЕРБ установили връзка само с Дани Каназирева, която пътувала за Пловдив.

Петкова: Има правила за проверките

„Ще предоставим пълната информация, ще изпълним всички ваши желания, ние сме дълго във властта, професионалисти сме, знаем как се правят проверки, разписано е в правилника на Народното събрание“, каза Петкова. Тя обясни още, че тъй като част от информацията е от национална сигурност има специален ред за предоставянето ѝ.

„Това не може да стане извън правилата. Трябва да знаем какво точно искате. Търговска информация няма как да ви предоставим“, заяви енергийният министър.

„Искаме да покажете документите“, отвърна ѝ Манолова.

„Ще ви предоставим цялата информация по надлежния ред, но не искам да се създава впечатление, че сега ще ви ги дадем“, каза Петкова, която веднага бе упрекната, че е работила като ревизор, а те са народни представители.

„Не сме дошли да правим проверка, а в резултат на писмата и изявленията, че вие трябва да разрешите предоставянето им. Не сме ненормални да носим 300 хил. страници на гръб“, вметна Манолова.

Шефът на БТГ Владимир Малинов успя да се вклини в разговора и обясни, че всъщност страниците са 700-800 хиляди и проблемът, за който е писал на секретаря на комисията, е че няма как до понеделник огромната част от тях да бъдат сканирани, за да се дадат в електронен вариант.

„Смятаме да дигитализираме достъпното съдържание на документите и да ви го предоставим. Физически е невъзможно това да стане до 26 април. Изразил съм готовност и да дойда в парламента да отговарям на народните представители. Всичко с обществените поръчки е публично. Има информация на сайта на БТГ. Исках да уточним разумен срок за предоставяне на документите. Ние носим ангажимент за съхранение на документите в оригинал“, каза Малинов.

Петкова обясни, че на комисията ще бъдат предоставени заверени копия на документите и „ние ще преценим как да ви ги изпратим“.

За комфорта на управлението и този на улицата

„Ще ги приведете в електронен вариант!“, нареди Манолова. „Свикнахте с комфорта на предишното управление“, подхвърли тя, на което Петкова светкавично реагира с: „Вие пък свикнахте с комфорта на улицата“.

„Не ни залъгвайте, че нямате вариантите в електронен вариант. Копирайте ги на флашка. Дайте ни документите да ги видим“, включи се и Андрей Вълчев от „Изправи се! Мутри вън“, който е член на комисията на Манолова.

„Искате служителите да зарежат експлоатацията на дружеството и да сканират документите?“, попита го Малинов и допълни: „Вие не искате разумния вариант. Искате дори публична информация“.

Дайте документите! Сканирайте денонощно през уикенда!

„Събота-неделя да сканират! Борисов как ходи на проверки на „Турски поток“ през уикенда. Да сканират денонощно!“, включи се отново Манолова.

„Няма да предоставим документ, който бе уязвил дружеството“, непреклонна бе Петкова.

До 27-ми тогава, предложиха от комисията удължаване на срока, но Малинов каза, че и това не е реалистично и попита дали определеният в сряда от комисията срок до 26 април е съобразен с реалността.

„Това минава всякаква граница. Правите се на разследващи и на прокурори. Искате от позицията на силата да натискате дружеството да ви предостави до понеделник 800 хил. страници. Съжалявам, но не сме престъпници. Внушавате корупция с това онлайн излъчване“, ядоса се енергийният министър.

„А вие защо се държите като гузни?. Изхарчихте парите. Народното събрание е над всичко“, не ѝ остана длъжна Манолова.

Вложени, изхарчени или откраднати са 3 млрд. лв.

Последва спор дали 3-те милиарда лева за продължението на „Турски поток“ са изхарчени или инвестирани. „Ще проверим дали са инвестирани, дали не сте ги откраднали“, закани се Манолова.

След още известна размяна на реплики тя и придружаващите я членове на комисията от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП се съгласиха Малинов да им предостави още в петък варианти със срок за предоставяне на исканите документи.

На първото си заседание в сряда сформираната по предложение на Манолова комисия по ревизията на правителствата за десет години назад реши да провери девет приоритетни сектора с огромен потенциал за корупция. Сред тях освен „Турски поток“, са пътищата и дейността на пътната агенция и държавната компания „Автомагистрали, санирането, дейността на държавния ВиК холдинт, компанията за поддържа на язовирите, борсовите сделки на държавните фирми, горските предприятия, Банката за развитие и като цяло решенията на правителствата.

На всички тях е даден срок до 26 април – ден преди следващото заседание на комисията, да предадат необходимите за започването на проверката документи. Въобще не е ясно кога членовете на комисията ще се запознават с всички тези документи, при положение, че се очертава този парламент да просъществува много кратко време.

ГЕРБ: Нямаме нужда от Мая Полицая

Часове по-късно от ГЕРБ на пресконференция в централата им обявиха случилото се в БТГ за Енергиен Костинброд и се заканиха парламентарната им група да поиска оставката на Мая Манолова като председател на временната комисия по ревизията.

„Нямаме нужда от Мая Полицая“, заяви Тома Биков, който се възмути, че като член на комисията никой не се е свързал с него за отиването в държавния газов оператор.

„Надяваме се този цирк и фарс скоро да приключи. Тази псевдокомисия е пълен юридически и политически нонсенс. Нямат капацитет да проверят всички тези документи, нямат капацитет за правителство и им остава единствено капацитетът за циркове“, каза Дани Каназирева, за която Манолова каза, че пътувала за Пловдив. Тя обвини Манолова, че лъже.

Петкова пък се зачуди защо са тези настоявания на Манолова да получи информацията за газопровода в електронен вариант. „Тези флашки ще ги гледат или ще ги разпространяват някъде?“, попита тя. Енергийният министър също така каза, че ще бъде извършена сериозна проверка относно допуска на членовете на комисията в сградата на „Булгартрансгаз“ и ако има основание, ще бъде сезирана прокуратурата

Днес станахме свидетели на Енергиен Костинброд, обяви Десислава Атанасова, напомняйки за аферата от 2013 г. с „фалшивите“, според сигнала на Манолова, бюлетини, отпечатани в Костинброд и подготвени по думите ѝ за тогавашните парламентарни избори.

Половин час по-късно шефът на „Булгартрансгаз“ пристигна в компанията на министърката.

Източник Медиапул

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране