17.06.2015 | 0:03
Манолова се притесни за главата на Петър Москов
Пациентите ще могат да подават жалби, ако не са удовлетворени от своето лечение

“Притесняваме се за вашата глава на здравен министър”.  С тези думи депутатът от БСП Мая Манолова се обърна към здравния министър Петър Москов по време на дебатите за второ четене на закона за здравното осигуряване.

“Вие, вместо да прехвърлите на Народното събрание тази отговорност кои заболявания да бъдат в основния пакет, а кои в допълнителния, натоварихте себе си. Без да съм врачка и да имам кристално кълбо, в момента, в който включите едни заболявания в допълнителния пакет, ще бъдете изгонени с камъни. В момента, в който еднолично кажете кои болници ще се плащат в допълнителния пакет, вие приключвате с вашата кариера”, заяви Манолова.

Москов й отговори, че според статистика на НСИ 66% от хората вземат заем, за да обслужват свой здравен проблем. В момента се доплаща за всичко без значение, колко е важно заболяването. Парите, които имаме ще бъдат просто ясно и точно насочени към заболяванията, които тормозят нацията ни. Целта не е пестене, а ефективност на средствата, които имаме“, заяви министърът. Той призова депутатите да излязат от правителствена болница и да влязат в обикновена, за да се уверят, че говори истината.

Пациентите ще могат да подават жалби, ако не са удовлетворени от своето лечение. Осигурените лица ще имат право да подават жалби пред директора на съответната РЗОК, когато не са удовлетворени от медицинските дейности, свързани с оказаната им помощ. Записани са и основанията, въз основа на които това може да се случи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране